Родители в шок: Певицата Диона рекламира енергиен прах за смъркане

Родителите в социалните мрежи изпаднаха в шок, след като певицата Диона се появи с нова, изключително провокативна реклама. На нея тя е "начертала" бяла линия върху стъклото на телефона си, а след това казва "Не е това, което си мислите".

Осъзнавайки, че имитира приема на кокаин, Диона рекламира нова енергийна субстанция, която се приема чрез смъркане. В клипа, публикуван в Instagram, тя също така се намира в автомобила си - навярно неосъзната препратка към това, че преди няколко месеца тя бе заловена от полицията да шофира след употреба именно на кокаин. Тогава Диона отрече, заявявайки, че е пила няколко нурофена, кръвните проби обаче доказаха, че тя е била в нетрезво състояние.

Това, което притесни родителите, е че последователите на подобни изпълнители в социалните мрежи са главно деца и младежи. А това, което показва Диона е "един урок по шмъркане".

"Скъпи родители и радетели за добруването на младежите на България, докато се бяхме съсредоточили да гледаме в гащите и чаршафите на приятелчетата им, на пазара е излязъл иновативен и много, много интересен продукт!", пише в свой коментар Юлия Георгиева. 

Ето какво още обяснява тя: 

Това е едно комплектче с прахче за шмъркане и тръбичка към него. Прахчето е рекламирано като безвредно и дори полезно, като съставките му са същите като при енергийните напитки. Лъскавката, приличаща на метална, тръбичка веднага предизвика завист в очите на младежите, които вече пошмъркват "контролирано". Цената за 1 грам (да, продава се на грамове, като другите "неща") е 16 лв. Опаковано е в симпатична капсулка.

Това нещо се рекламира от млада чалга изпълнителка, наскоро станала известна с това, че врътна системата и не беше осъдена след шофиране след употреба на стимуланти, оправда се с употребата на... нурофен. Дамата има 225 000 последователи в ТикТок и 445 000 в Инстаграм.

Всички тези млади хора вече добиха представа колко е хубаво да напълниш носа с "енергийна напитка"...
Сега ставам истински сериозна - младите хора в България шмъркат наркотици като луди.

Често това е поведение, което е не просто очаквано, а изискуемо и всеки отказ може да доведе до изхвърляне от средата.

Това младите хора няма да позволят да се случи.

Превантивните програми в България, доколкото ги има, са допотопни.

Терапията в България е скъпа и липсва разнообразие на предлаганите модели за лечение, т.к. или отиваш в терапевтична общност (често на цена от 3000-4000 лв на месец) или си се оправяй сам.

Веществата, които се продават са с неясно съдържание и в България няма вариант за проверка, т. нар. drug checking. Нещо, което се предлага във всеки западен нощен клуб от години.

Употребата им не води само до опасност от развиване на зависимост, но и до рискови поведения - безразборен секс, предоверяване на непознати и т.н. Освободете фантазията си...

Винаги съм повтаряла, че не веществото е сериозният проблем при употребата на наркотици, стресиращ е въпросът з а щ о младите хора имат нужда да употребяват в такива мащаби.

В конкретния случай обаче, ме изненадаха тежко.

Това си е урок по шмъркане.

Дори не са си направили труда да предупредят, че не е ОК да се ползва една и съща тръбичка...

Скъпи родители, сега е времето за подписки и активност.

Поискайте здравно и сексуално обучение, поискайте ефективна училищна превенция.

Поискайте този продукт да бъде спрян от продажба.

Защото точно това е ПРОПАГАНДИРАНЕ НА УПОТРЕБАТА.

И споделяйте, защото Е важно!

Вие сте на ход.

Във Facebook и дори под поста на Диона, не може да се забележи нито един коментар, защитаваш певицата. Някои потребители пък настояват тя да бъде съдена, тъй като действията й нарушават закона в България. 

Казусът възмути и Лена Бориславова от ПП-ДБ, отбелязвайки, че енергийните напитки далеч не са безопасни, както твърди Диона в рекламата. Във Facebook тя написа:

"Рекламата очевидно е успешна, защото всички социални мрежи са залята с нея.

Само че енергийните напитки не са здравословни, нито безопасни, особено за деца и подрастващи. Проучванията сочат, че консумацията на енергийни напитки води до високо кръвно, сърдечносъдови проблеми, главоболие, стрес и хиперактивност. Според данни за 2014 г. младите хора у нас, включително децата от 8 до 12 клас приемат такива напитки 5 пъти седмично, а оттогава се наблюдава увеличение на консумацията, като на места търсенето е по-високо от това на бутилирана вода.

Заедно с колегата Васил Пандов веднага ще изпратим следните въпроси към компетентни институции, за да разберем дали и какви са съществуващите рискове за подрастващите във връзка с този нов продукт, рекламиран по меко казано спорен и безотговорен начин:

- към МВР: Спазва ли се забраната за продажба на енергийни напитки, включително на този нов продукт, на непълнолетни (въведена в 49ото Народно събрание)? Как се контролира продажбата им в интернет?

Кои са каналите за разпространение на този продукт и съвпадат ли с такива на наркотични и други забранени вещества?

- към БАБХ: проверена ли е безопасността на този продукт? Какви съставки съдържа и има ли риск от тяхната употреба чрез вдишване през носа?

- към Министерство на здравеопазването: какви рискове крие употребата на този иновативен продукт? Специфичният начин за приемането му може ли да допринесе към насърчаване на употребата на забранени наркотични вещества и на развити зависимости?

Мярка в борбата със зависимостите минава и през правилно здравно образование в училище.

Това са темите и проблемите, на които трябва да търсим решения, ако искаме да предпазим децата на България.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"