Родни звезди не страдат от липсата на месо

Маги Джанаварова е заклета вегетарианка, Лили Иванова обича черен шоколад

Все повече родни знаменитости напоследък отказват месото не само от етични съображения, а защото твърдят, че без животински продукти се чувстват много по-добре. Те нямат проблем със спазването на коледните и всички други пости, но свързват доброволното си въздържание преди всичко със здравето.
В групата на неядящите месо е първата дама на родната поп сцена Лили Иванова, но не защото е вегетарианка, а защото не е сигурна в произхода и качеството му. Тя не отказва обаче черен шоколад.
Заклет противник на всичко животинско е Маги Джанаварова. Тя обича сурова храна, най-вече ядки, а когато пътува и не е сигурна дали ще намери подходящи продукти за себе си, приготвя припаси за дните, когато няма да е вкъщи, и ги носи в колата си.

Джена не яде месо от дете. Набавя си нужните ѝ белтъчини от ядки и морски дарове, които присъстват неизменно в менюто ѝ, плюс любимите ѝ зеленчуци тиквички, броколи и марули.

Моделът и актриса Диляна Попова не винаги е била вегетарианка, но откакто е спряла месото, се чувства много добре. Яде яйца и риба. Когато реши, че трябва да сваля килограми, отказва и хляба, който иначе обича.
Рапърът 100 Кила не само не яде месо, а е пълен веган. Благодарение на промяната в хранителния си режим той отслабна значително.

Преслава също усети ползите на здравословния начин на живот - тя свали 12 кг, след като стана вегетарианка и спря цигарите.

Дичо се отказал от месото по здравословни причини, заради бактерия, която пипнал от ресторантска храна, и никак не му било лесно, затова го направил постепенно. Сега яде риба, млечни продукти и яйца.

Коцето Калки не близва месо повече от 20 години. Отказал се, когато без да иска прегазил кученце и то починало въпреки опитите да му помогне. Понякога хапва риба, когато пътува из страната и няма подходяща храна за вегетарианци.

Към отбора на доброволно лишили се от месо спадат още Йорданка Христова, Ани Пападопулу, Дони, Къци Вапцаров, Лияна, Мария Силвестър, Наталия Гуркова, политикът Иван Костов. Последният спазва стриктно всички пости заедно със съпругата си Елена.

Във времето на пости

Гответе бавно, за да стане вкусно

Всяка домакиня ще ви каже, че постните манджи изискват повече време за приготвяне и се изяждат по-бързо от блажните. Нашата кухня предлага разнообразни възможности за тези, които са решили временно или за постоянно да ограничат животинските продукти в менюто си. Тези, които нямат време да стоят край печката, могат да похапнат голяма свежа салата със зехтин и лимон, в която да сложат маслини и морски дарове (те се смятат за постна храна). А истинските кулинари трябва да проявят повече търпение, защото постните ястия стават по-вкусни, когато се готвят бавно, на ниска температура. Така се запазват и повече витамини в продуктите.

Баница с кисело зеле

Необходими продукти:
1 пакет кори за баница 
500-800 г. нарязано на ситно и отцедено кисело зеле
100 мл зехтин
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чубрица

Начин на приготвяне:
Киселото зеле се задушава в половината зехтин до пълна готовност. Прибавя се червеният пипер, разбърква се кратко и се отстранява от котлона. Овкусява се с чубрицата и се оставя да изстине. Приготвят се две кори, хубаво се намазват със зехтин и отгоре равномерно се разпределя част от плънката. Завиват се и се подреждат в намазана със зехтин кръгла тава. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка до получаването на вита баница. Намазва се със зехтин и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.

Сарми с кисело зеле

Необходими продукти:
1 кисела зелка
2 глави лук
1/2 ч. ч. (100 мл) олио
200 г. ориз
сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Разрязват се листата на зелката, като се отстранява жилката. Запържва се ситно нарязаният лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слагат се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Сместта се завива в зелевите листа, сармите се нареждат плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Заливат се със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Дроб-сарма с гъби

Необходими продукти:

1 буркан гъби или 1 кг пресни, сварени
1 глава лук
1 настърган домат, 1 ч. ч. ориз
3,5 ч. ч. бульон
125 г. масло или 1 каф. ч. олио
джоджен, черен пипер
За заливката 
(може и без - за постещите)
3 яйца
3 с. л. брашно
1 кофичка кисело мляко
1 щипка сода бикарбонат
сол

Начин на приготвяне:

Задушаваме ситно нарязания лук в мазнината, слагаме гъбите, нарязани на по-едро, ориза и настъргания домат. Задушаваме 10 мин., след което изсипваме в тавичка. Поръсваме с джоджен и черен пипер. Печем в силна фурна до готовност. Заливаме със заливката и печем до розово само на горна фурна. Сервира се с кисело мляко.

Маслини с ориз

Необходими продукти: 

300 г. маслини без костилки
1 ч. ч. ориз
2 стръка праз
1 с. л. доматено пюре
черен пипер, сол, джоджен
1/2 връзка магданоз
3 ч. ч. вода
3 с. л. олио
3 с. л. масло

Начин на приготвяне:

Празът се задушава в мазнината, нарязан на ситно, с малко сол. Слагаме ориза и доматеното пюре и заливаме с водата. Прибавяме черен пипер и джоджен и изсипваме в тава. Отгоре нареждаме маслините. Печем в силна фурна 15-20 мин. Преди сервиране поръсваме обилно с магданоз.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"