Родопите са най-красиви наесен

Ако сте неуморни пътешественици, можете да посетите няколко забележителности за един ден

Какво по-приятно от това да седнете на терасата на родопска къща, построена през далечната 1874 година, и да отпиете глътка от горещото си сутрешно кафе, наблюдавайки шарената есенна премяна на планината? Ами просто няма друго такова изживяване.

Широка лъка

Малко китно селце, част от културното ни наследство, е Широка лъка. Множество старинни къщи са накацали по склоновете на родопския масив. Можете да ги наемете за няколко дни. Ще се разходите по тесни калдъръмени улички и по старите мостове, които очертават пътя до центъра.

Селото е обявено за архитектурен и етнографски резерват. Сред основните му забележителности са църквата "Успение Богородично", която е построена през 1834 г. и изографисана от ученици на прочутата Самоковска школа. Интересен факт е, че тя е издигната само за 38 дни. Ако сте любители на музеите, може да посетите и Етнографския музей, разположен в сградата паметник на културата, позната като Згуровския конак. Вътре ще видите предмети и част от обзавеждането на родопската къща от преди повече от 150 години.

Широка лъка е родното място на българския екзарх Стефан, известен като закрилник на българските евреи. Къщата му се намира на известната улица „Чаршийска“. В негова чест по случай 125 години от рождението му има издигнат паметник. Българският художник Владимир Рилски също бива пленен от красотата на селото. Неговите картини са поместени в читалището.

Местните ястия определено не бива да се изпускат. Сред тях са клинът, който представлява баница с ориз, брънзата – сирене, пълнено с кашкавал, пататник и за десерт марудник – дебела палачинка със сладко от региона.

Традиционни занаяти

На 20-ина километра от Широка лъка е Смолян, където могат да се научат някои традиционни за региона занаяти. Един от тях е изработването на плъстени изделия в специално ателие. За малките деца има образователен кът, в който любознайковците имат възможността да се запознаят с тайните на шишарката например. Има и специално ателие за изработване на обредни хлябове за всички календарни празници.

Други възможности за раздвижване в региона са забележителните скални образувания на Дяволското гърло и Ягодинската пещера, както и сравнително новото съоръжение, създаденото през 2009 г. - Орлово око. Независимо от възрастта ви, ако имате приключенски дух, готовност за ходене през целия ден и, разбира се, кола, това е възможен вариант за разходка за един ден.

[modula id="3387890"]

Пътят към ада

Дяволското гърло е изключително тайнствена пещера, в чиято най-голяма зала може да се побере храм-паметникът „Св. Александър Невски“. Мистерията на пещерата се върти около това, че през нея тече вода, която излиза от другата й страна. През годините учени са пускали множество предмети, камери, дронове и са правили много изследвания, но уви, никой от тях не излизал от пещерата. Според поверия това е пътят към ада и именно затова всичко бива погълнато от дяволското гърло, което започва от нашия свят и приключва някъде в бездната. Освен предмети обаче, то е откраднало от нашия свят и двама изследователи под 30-годишна възраст. А гидовете в пещерата се шегуват, че това е мястото за раздели и разводи – ако пуснете някой, едва ли ще излезе обратно...

Сладко от ягоди и сватба, защо не?

И тук за всички, които биха казали, че това е черен хумор, ще кажа, че Ягодинската пещера е точната противоположност на Дяволското гърло – там много двойки сключват брак, отбелязват годишнини и се осъществяват специални събития, при това доста често. Пещерата е дълга, много интересна и красива. Могат да се видят сталактити, сталагмити и сталактони. Освен това можете да видите неповторимата леопардова шарка по стените, както и перлички, образувани от влагата. Специален детайл в интериора са образувания, спускащи се от таваните под формата на дантели.

Всеки с по-абстрактно мислене може да интерпретира скалните форми по различен начин. От село Ягодина, където се намира пещерата, можете да си купите сладко от местните родопчанки, продаващи го на почти всеки завой.

Горе, при орлите

След като потренирате въображението си в пещерите, върнете се в реалността с нещо, вдигащо адреналина, а именно Орловото око - отново в района на село Ягодина. Атракцията представлява рампа с високи парапети, под която има огромна пропаст. Звучи страшно, но гледката е спираща дъха и е буквално на 360 градуса – определено си заслужава да се види. За да стигнете до там обаче, трябва да се качите на офроуд джипове, които минават през камъни и сипеи; има стръмни катерения и спускания, въобще доста екстремно е. И както се шегуват шофьорите на джиповете с дамите, решили се на такова преживяване, "пригответе се за малко родопска пудра". Можете да се изправите и да разберете какво е чувството да сте извън колата в движение. Ако обаче сте страхливи, това със сигурност не е за вас; иначе ограничения за възраст, килограми или каквото и да било друго няма. Те са само в главите ни и в собствените ни предразсъдъци и спирачки. Отпуснете се и дайте шанс на сетивата си да изживеят магията, наречена Родопи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Десислава Павлова

Този уебсайт използва "бисквитки"