Розови пантери на лов

ЩУТГАРТ – Розови пантери са тръгнали на лов! Из цяла Европа говорят за новите екипи и новия германски национален отбор. Досега розовият цвят беше основно с насмешка, но след победите с 5:1 над Шотландия и 2:0 над Унгария отборът на Юлиян Нагелсман е първият осминафиналист на Евро 2024.
Преди половин година никой не слагаше Германия сред фаворитите. За първи път в историята беше уволнен треньор на Бундестима – Ханзи Флик, сега в „Барселона“. Загубите в контролите се редяха една след друга, че уплашиха дори Англия. „Трите лъва“ пожела да участва в квалификациите за Евро 2028, на което е домакин, за да не изпадне в немското положение без официални двубои.
Нагелсман е един от най-младите треньори в бранша, но като че ли превъртя играта. Не се съобрази с доста звезди, които не покани, а под негово ръководство Германия започна да бие. Първо в престижни контроли като тази с Франция, а сега и на европейското. Нагелсман не слуша другите. Обществената нагласа в Германия бе да заложи на Марк-Андре тер Щеген като вратар. Стражът на „Барселона“ от години е на абсолютно топ ниво, но няма мач на голям турнир. Нагелсман избра Мануел Нойер, чийто роднина уволни като треньор на вратарите в „Байерн“. И мнозина мислеха, че легендарният страж е в основата на уволнението на младия наставник преди 15 месеца. Нойер доказа още в 13-ата секунда на мача срещу Унгария, че от години е №1 в света на поста. След почивката виртуозно спаси и пряк свободен удар, после още едно положение.
Дори англичаните, отколешен враг на Германия, започнаха да аплодират Бундестима. И да се проклинят сами себе се си. „Кой е човекът, който спря контакта с Джамал Мусиала, когато не беше навършил 20 години“, попита вестник „Дейли Мейл“. Моторът в халфовата линия имаше право да играе и за Англия, където най-добрият му приятел е Джуд Белингам.
„Днес това момче не е просто Бамби, както го наричаха доскоро – продължи „Дейли Мейл“ . -Той е терминатор.“
В офанзивен план Германия има най-добрите и млади футболисти. Триото Мусиала – Илкай Гюндоган – Флориан Вирц правеше, каквото иска с унгарците. Подпомагани от ветерана Тони Кроос, те изглеждат безкрайно опасни за всички. Годините като че ли нямат никакво значение за Кроос. На 1 юни халфът спечели Шампионската лига в последния си мач в клубния футбол. Сега ще има още най-малко две срещи до края на кариерата – срещу Швейцария и на осминафинала. Кроос и всички Розови пантери няма да се задоволят само с това.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"