Роналдо след приза: Хората искат да ме гледат

 

Кристиано Роналдо умее да прави шоу, да забавлява публиката си и да прави интересни, дори протоколни събития като задължителната му кратка среща с избрани журналисти от журито в конкурса за най-добър играч в Европа. Голаджията на „Реал“ (Мадрид) пристигна в чудесно настроение и неведнъж предизвика веселба и смях в залата на конгресния център „Грималди“ в Монако, където се яви заедно с колежката си Ада Хегерберг от Норвегия, коронясана както него за футболистка №1 на континента. Роналдо влезе първи и още с първите си думи разчупи формалната схема на пресконференция, в която са позволени въпроси само по темата на събитието. Разговорът започна с питане от Роналдо към журналистите и продължи непринудено дори в миксзоната.

- Знаете ли кой се класира на второ място - Бейл или Гризман?

- Окончателните резултати още не са излезли. (Малко по-късно Кристиано бе информиран, че печели с убедителна преднина пред Гризман, а трети остава Бейл - б.р.)

Започвайте с въпросите, не се срамувайте!

-Трябва да изчакаме най-добрата футболистка - Ада, за да започнем официално пресконференцията. (Репликата е на представителя от медийния отдел на УЕФА - б.р.).

-Мъжете винаги трябва да чакат жените… Знаете - сега се слага червило, грим. (В този момент влиза стройната блондинка Ада Хегерберг, издокарана в къса рокля - б.р.) А, казаха, че е на 21 години, а тя изглежда по-млада! Хайде, Ада, идвай и да започваме.

-Кристиано, какво е по-специалното за вас в изминалия сезон, в който постигнахте първи успех и с националния отбор?

-Това беше мечтата ми. Винаги съм искал да спечеля купа с Португалия, още от дете. Да донеса радост на моето семейство и моя народ. Всеки път играя за националния отбор с тази мисъл. Затова изминалият сезон е най-добрият за мен. Изживях страхотни моменти. Спечелих Шампионската лига и европейското първенство. Плаках и след двата мача. А на финала срещу Франция плаках от яд заради контузията, плаках и от щастие след победата.

-Давайки наставления на съотборниците си на страничната линия, изглеждахте като човек, който е готов да стане треньор…

-Това е бъдещата ми професия… (смее се).

- Наистина ли смятате да работите като треньор?

-Ако днес ме питате дали искам, ще ви отговоря - не, не искам. Въпреки че на европейското започна да ми харесва (пак се смее). Някой ден може би ще си променя мнението и ще стана страхотен треньор. Примерно след пет-шест години, след като спра да играя. Искам да се „пенсионирам“ в „Реал“ (Мадрид), когато изтече договорът ми. Тогава ще съм на 41. През това време целта ми е да ставам все по-добър и да печеля все повече титли.

-Вече имате толкова много отличия. Какво ви мотивира да искате още?

-Аз сам се мотивирам! Роден съм мотивиран. Футболът е моята страст. Всеки път излизам на терена да забавлявам публиката, да вкарвам голове и да печеля. Знам, че хората искат да ме гледат. Харесва им това, което правя. Вече 10 години играя на толкова високо ниво и нямам намерение да спирам.

-Всяка година добавяте нови трофеи във витрината си, но в нея липсва Световната купа…

-Е, хайде сега! Световната купа е нещо уникално…

- Смятате ли, че Португалия ще бъде един от фаворитите да я спечели след две години на мондиала в Русия?

- Вижте, ние сега за първи път в историята успяхме да станем европейски шампиони. Хората в Португалия са умни и знаят какво можем. Подкрепят ни, защото виждат, че правим най-доброто, на което сме способни. След две години ще видим. Възможно е и това да стане.

-А възможно ли е вашият клубен отбор „Реал“ (Мадрид) да стане първият, който печели Шампионската лига две години поред?

-Разбира се. Изглежда напълно реално. Знаем, че ще бъде трудно, но кога не е било? Отборът ни е опитен, силен, с добър треньор, а и имахме и късмет във финала срещу „Атлетико“, което също е много важно.

-Смятате ли, че заслужавате най-много наградата на УЕФА за футболист №1 в Европа?

-Смятам, че изиграх може би най-добрия сезон в цялата ми кариера. На Антоан Гризман ще му кажа: Сори, че оставаш втори, но аз спечелих и двата финала срещу теб (в Шампионската лига и на Евро 2016 - б.р.). Въпреки това и той направи страхотен сезон и заслужава тази награда, защото е фантастичен футболист и някой ден със сигурност ще я получи. Антоан е добро момче, познаваме се отлично, защото сме съседи в Мадрид.

-Бяхте ли в напрежение дали ще успеете да спечелите конкурса?

-Много исках да съм аз и затова съм толкова горд. Трябва да благодаря на съотборниците си, защото без тях нямаше да успея.

-В групите на Шампионската лига ще се изправите с „Реал“ (Мадрид) в сантиментален дуел срещу „Спортинг“ (Лисабон)…

-Да, това е отборът, в който започна моята кариера, и ще се вълнувам страшно много. Ще бъде емоционален момент, но аз се радвам за него, защото пазя хубави спомени от Лисабон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ангел Виденов, Наш пратеник в Монако

Този уебсайт използва "бисквитки"