Росен Желязков ще е председател на 49-ото НС, шефът на правната комисия - от ПП-ДБ (ВИДЕО)

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбрахме обща законодателна програма за дейността на Народното събрание. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС ще заеме председателското място на 49-ото НС, а председателят на правната комисия в парламента ще бъде излъчен от ПП-ДБ. Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента.

По думите ѝ това разпределение ще бъде за първите три месеца, а ако НС продължи след това, ще бъде осъществена ротация.

"Ротационно председателство може да има, единствено ако парламентът работи повече от три месеца", обясни тя. "Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение, а с джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в парламента", допълни Атанасова.

Проф. Николай Денков от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" добави, че ще се предложи списък със законопроекти като програма на този парламент. "Ако работи успешно, ще има ротация след повече от три месеца, за да може с Комисията по правни въпроси да има синхрон", каза още той. 

Денков обаче разясни, че на тази маса се обсъжда единствено и само законодателната програма, а не сформиране на правителство. "Това е въпрос за разговори между лидери на партии, а не на работни групи, както е в момента. Надявам се утре сутринта да стартира парламентът с избор на председател, сформиране на комисии. Правителството е отговорност на мандатоносителя. Имаме решение, че нямаме да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС", посочи Денков. 

TRUD_VERSION_AMP:8//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"