Румен Гайтански – Вълка се предаде, остава до 72 ч в ареста (обзор)

Пуснаха адвоката му Иван Георгиев срещу 50 000 лв. гаранция

Продължава издирването на Стоян Мавродиев 

Загубени са 150 млн. лв. на данъкоплатците

Румен Гайтански-Юнг, по прякор Вълка, се предаде доброволно. В присъствието на адвокат прокуратурата му повдигна обвинение като съучастник, по-точно – подбудител, в длъжностно присвояване на близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР). Това се случи в петък следобед, като магистратите му наложиха задържане под стража до 72 часа, което изтича в понеделник. Дотогава наблюдаващият делото прокурор трябва да реши дали да поиска от Софийския градски съд да наложи постоянен арест на Вълка. Според адвокат Константин Симеонов, клиентът му се е явил доброволно още в четвъртък в Комисията за противодействие на корупцията. Оттам обаче го върнали и пренасрочили призоваването на Гайтански за петък в 15 ч., когато бизнесменът се явил доброволно.

Също днес от килията бе пуснат срещу 50 000 лева гаранция адвокат Иван Емилов Георгиев, бивш съдия и говорител на Съюза на съдиите в България до 2016 г. Обвинението срещу Георгиев е като помагач на длъжностното присвояване, а като извършител на това престъпление предстои да отговаря бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев. Неговото издирване продължава.

Както писа „Труд news“, милионите от държавната банка ББР (а това са пари на българския данъкоплатец – б.а.) са отпуснати с подписа на Мавродиев през 2019 г. на "Роудуей кънстракшън" АД, за да изкупи акциите на фирма за инертни материали, като основният пакет в нея държи фирмата „Био майнинг“ на Вълка, която е регистрирана от Иван Георгиев. Оказва се, че гаранциите се фалшиви, а същият адвокат през 2021 г. става шеф на на "Роудуей кънстракшън" АД. Пета година дружеството нито връща кредита, нито го обслужва.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"