Румен Петков: Приказките на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление към енергийната сигурност

Приказките на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление към енергийната сигурност на България. Това каза по време на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков.

„Белене“ е преминал стрес теста след „Фукушима“. Преминава стрес тест през 2012 г., който е защитен в Международната агенция за атомна енергия във Виена. „Белене“ е единственият проект в света, който има 40% запас по сеизмика. Да се говори, че площадката не е одобрена, са гнусни лъжи. Същият г-н Василев казва, че трябва да се борим да удължим живота на 5-и и 6-и блок в „Козлодуй“. Става дума за застрашителна за обществото неграмотност“, допълни още Румен Петков.

Според лидера на АБВ, е задължително проектът АЕЦ „Белене“ да бъде осъществен: „Навлизаме в ситуация, в която Първи и Втори блок на „Белене“ са недостатъчни. Трябва незабавно да преминем към създаване на всички предпоставки за изграждане на Седми и Осми блок в „Козлодуй“. Вече не сме в ситуацията или „Белене“, или „Козлодуй“, а „Белене“ и „Козлодуй“, защото затварянето на въглищните централи практически ще ликвидира базовите мощности.“

„В световен мащаб като общество бяхме принудени да реализираме изключителни инвестиции в т.нар. ВЕИ. Анализът показва повече от 10 трилиона евро инвестиции във вятър и мъгла, в резултат на което тези „мощности“ произвеждат 1,8% от енергията на света. Трябва да си дадем сметка кой ни излъга и натовари. Трябва да видим факторите в ЕС, които ни принудиха да изградим тези мощности – огромни пари, без никаква ефективност“, заяви Румен Петков.

„Факторите, които ни доведоха до организацията на петия енергиен форум: „Енергийната сигурност на България - ядрена енергия и газ“, са три. Очевидно задаващата се енергийна криза от гледна точка на затваряне на въглищни мощности, неспособността на „Булгартрансгаз“ и „Ай Си Джи Би“ да осигурят нормалните доставки, договаряни в годините назад както по линия на традиционните договори с „Газпром Експорт“, така и с доставката на азерски газ. На второ място: цената на тока, парното и газа - компоненти, които създават абсолютна несигурност и в обществото, и в икономиката. Никак не е случайно, че част от стратегическите за България предприятия: и Комбината за цветни метали в Пловдив, и някои от машиностроителните заводи обявиха, че при тези ценови равнища няма да могат да работят нормално и ще са принудени да затворят. В това състояние е практически цялата икономика. Битът няма да издържи и хората с най-ниски доходи ще са обречени на мизерия“, коментира Румен Петков.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"