Румен Радев от Болярово: В момента все още е време за действие, не за оценки и доклади

В момента все още е време за действие. Има време за оценки и доклади. А оценката я дават хората. Това заяви президентът Румен Радев, който който посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово.

Държавният глава благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че в тази сложна обстановка не са допуснали загуба на човешки живот.

"Разбира се, има неща, които трябва да се оправят. Регионът на Болярово е типичен пример как като се мобилизира държавата с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да се потушават бедствия, въпросът е времето, за което може да се постигне", заяви Радев. 

Президентът отказа да коментира политически въпроси, като заяви, че е дошъл да се види с хората, а не да коментира предизборни кампании. 

"На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите бедствия ще се справим по-късно", заяви Радев. 

"Едва когато изчерпим втория мандат, тогава ще говорим за третия. Има си ясно разписани закони, законът за защита при бедствия е в сила. Там ясно е записано кои ведомства са отговорни. Нека всички си изпълняват задълженията по закон. Решението на НС вчера, което задължава МС да задели средства за специализирана летателна техника за гасене на пожари. Не е въпросът, че трябва да имаме такава техника, а трябва да имаме хора", обясни президентът. 

В петък Съветът по сигурност към Министерския съвет взе решение да закупи оборудване за гасене на пожари за още два вертолета "Кугър". 

"Като ме призовават за консултативен съвет за национална сигурност, искам да питам - колко съвета още трябва да направя за българската армия? Знаете ли колко екипажа подготвени имаме в момента? Два екипажа на "Кугър" и два на Ми-17. Това са много сложни неща. Вместо да даваме стотици милиони за нова техника, нека минимална част от тези средства отидат във военновъздушните сили за възстановяване на техниката и за хора", каза той. 

Кметът на Болярово обясни, че ситуацията в общината е изключително тежка, както и че е имало пропуски в синхронизацията между институциите за справяне с кризата. Призова пожарите да не се политизират:

"Започнаха такива наченки в село Воден с доставяне на определени фургони за определени лица. Помолих доставчиците - нека когато решим генерално проблема с 20 фургона за временно настаняване, тогава да бъдат доставени и да бъдат монтирани. В момента има нужда от спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени временно и които трябва да бъдат устроени".

Обсъдено е откъде да се доставят фургони, като президентът е предложил те да дойдат от бежанските центрове в Любимец и Елхово, които в момента са празни.

"Те са оборудвани с фургони, които са абсолютно пригодени за първоначално настаняване. Очаквам това, което обсъдихме и предлагам на МВР, част от тези фургони да бъдат преотстъпени и доставени там, където има нужда".

Радев също отбеляза, че когато се доставят фургони само на определени лица, а много други също имат нужда, се създава напрежение. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"