Румен Радев от Париж: Имам седем дни да връча мандата, надявам се партиите да използват този последен шанс

Очаквам бързо разследване на случая и установяване на причините за взривовете в Елин Пелин. Това заяви пред български журналисти в Париж президентът Румен Радев.

Държавният глава изказа съболезнования към близките на загиналия при експлозиите в складовете за фойерверки доц. Петър Шишков, асистент в катедра "Подземно строителство" при Минно-геоложкия университет.

"Винаги при боравене с опасни материали трябва да се спазват мерките за безопасност. Призовавам всички да спазват всички правила, наредби и мерки за безопасност", каза Радев.

Относно връчването на третия проучвателен мандат, президентът Радев отново напомни, че разполага със седем дневен срок, за да го връчи на партия по свой избор.

"Надявам се политическите партии да използват този последен шанс", добави държавният глава.

Относно очакваното днес решение на Конституционния съд за промените в основния закон, президентът коментира: "Аз сезирах Конституционният съд с ясни мотиви и очаквам решението му да допринесе за независима съдебна система, за ефективно правосъдие и справедливост и ефективно управление на държавата".

Радев, който е във френската столица за откриването на Олимпийските игри каза, че за съжаление Париж посреща игрите в глобална ситуация на остри конфликти и противопоставяне.

Но както и Томас Бах заяви, в момента игрите са единството нещо, което може да обедини света, добави Радев.

В заключение той посочи: "Вярвам, че нашите спорти ще покажат високия спортен дух и ще видим българският флаг, развят над Париж".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"