Румъния няма да сваля руски дронове над територията на Украйна

Румънските военни нямат възможност да свалят руски дронове над територията на Украйна, заяви премиерът Марсел Чолаку, коментирайки инцидента с падането на безпилотен апарат в Румъния. „За да ги свалим, трябва да стреляме по територията на Украйна и мисля, че това все още не е разрешено, не съм чул да има решение по този въпрос“, каза той цитиран от местното издание Digi24.

Румънската страна следи ситуацията с руските БЛА по време на обстрелите на Украйна, добави ръководителят на кабинета: „Тези дронове обикновено биват поразени от украинската армия и веднага падат на брега на Дунав. Все още няма абсолютно никаква опасност за румънските граждани в района. Взети са мерки това да не се случва отново.“

На 25 юли в Румъния бяха открити останки от руски дрон камикадзе. Те са открити в село Плауру, което се намира на брега на река Дунав срещу украинския Измаил. Специалисти от румънското министерство на отбраната идентифицираха отломките като фрагменти от дрон тип Шахед-131/136, който Русия получаваше от Иран в началото на войната, а след това създаде своя собствено производство.

Военното ведомство отбеляза, че на територията на страната може да са паднали общо три руски БПЛА.

Това не се случва за първи път. На 14 декември румънските военни откриха кратер с диаметър 1,5 м, който се е образувал след падането на дрон на 4 км от село Гринду, разположено близо до украинската граница. През септември 2023 г. румънските власти три пъти докладваха за откриване на останки от дронове в териториите, граничещи с Украйна.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"