Румънската гимназия на протест (СНИМКИ)

Училището може да бъде закрито

Родители и ученици от Румънската гимназия в София, ПГИИРЕ "Михай Еминеску", протестираха пред посолството на Румъния у нас, заради заплаха училището да бъде затворено. Това е възможно с преместването му в друга сграда. 

В момента над 200 ученици в гимназията се обучават в сградата на 29 СУ "Кузман Шапкарев", но договорът за това изтекъл. Директорът на основното училище, както и районният кмет гонят възпитаниците и учителите им, като настоящото ръководство на Румънската гимназия се съгласява тя да се премести в здание в индустриална зона в кв. "Свобода".

Локацията обаче е твърде неприемлива за гимназистите, поради изключителната отдалеченост от централната част на София. Транспортът до покрайнините е ограничен и времето да стигнат до новата за тях сграда надминава час и половина.

Това заявиха пред "Труд news" осмокласници от протеста. Те са категорични, че няма да успеят да стигат навреме за часовете в другата сграда, а ги притесняват и условията. Затова биха сменили школото, въпреки нежеланието си. Сигурни, че ще напуснат са и 80% от учителите по същите причини, казаха още децата. Така без ученици и учители, Румънската гимназия ще бъде закрита.

Родители поясниха, че сградата, която им се предлага е в изключително занемарен вид. Те настояха за среща с посланика на Румъния у нас. Заради почивния ден обаче, за среща с тях пристигна консулът ни Кътълин Ръдой. Той прие група от протестиращите в посолството и изслуша проблемите. На излизане родителите обясниха, че е обещал подкрепа и ще се търси вариант за изход от ситуацията. Една от причините е, че Румънската гимназия е създадена реципрочно с българското училище в Румъния "Христо Ботев" по Международна сбогодба между двете държави в областта на културата и образованието. То се намира в централна част на Букурещ. 

Родителите са категорични, че ще търсят правата си и в понеделник ще разговарят с директора на гимназията, от която ще потърсят обяснение за ситуацията. През идната седмица тя трябва да се срещне с образователното министерство, където нещата да се разпишат окончателно. 

ПГИИРЕ „М. Еминеску” е държавно училище към МОН. Елитна гимназия, която на 15 януари 2024 г. навърши 25 години от създаването си.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"