Русия държи Соледар, напредва към Бахмут

Киев настоява на ожесточени боеве в района

Американски експерти опровергават твърденията на Украйна

Пълният контрол е бил установен още преди дни

Руските въоръжени сили обявиха в петък, че са установили пълен контрол над град Соледар и прилежащите му селища в Източна Украйна, което се смята за първа забележителна победа на терен след няколко унизителни неуспехи на войските на Кремъл през последните месеци.

„Освобождаването на град Соледар, който е важен за продължаване на настъпателните операции, приключи вечерта на 12 януари в района на Донецк", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Руските войски от месеци водят офанзива срещу град Бахмут, на 15 километра югозападно от Соледар, заложен като основна цел на руската операция в Донбас.

От своя страна Киев отрече информацията и увери, че "ожесточените боеве" все още продължават.

По-рано в петък Украйна заяви, че е сдържала руска офанзива с „висока интензивност“ в Соледар след „тежка нощ“ на боеве. „Врагът е хвърлил почти всичките си основни сили в посока (района) на Донецк и поддържа офанзива с висока интензивност“, каза заместник-министърът на отбраната Ганна Малиар в социалната мрежа „Телеграм“. „Това е трудна фаза от войната, но ние ще я спечелим“, настоя тя.

Боевете в и около Соледар бушуват от няколко месеца, но интензивността им се увеличи рязко през последните дни, като украинската армия се бие в този малък град, известен със своите солни мини, срещу наемниците от руската паравоенна групировка "Вагнер", припомня АФП. „Нашите бойци смело се опитват да удържат отбраната“ (б.р. - на града), каза още Ганна Малиар.

Според Института за изследване на войната (ISW), организация, базирана в Съединените щати, която следи еволюцията на боевете в реално време, "руските сили (в действителност) вероятно са превзели Соледар още на 11 януари" или късно в сряда. В подкрепа на изявлението си ISW посочва „снимки с географски локации, публикувани на 11 и 12 януари“, които „показват, че руските сили вероятно контролират повечето, ако не и целия Соледар, и вероятно са изтласкали украинските сили от западните покрайнини на местността“. Според института превземането на малкия град "е малко вероятно да предвещава предстоящо обкръжаване на Бахмут" и "няма да позволи на руските сили да упражняват контрол над важните украински сухопътни комуникационни линии" към големия град в района на Донбас.

В четвъртък украинският президент Влодимир Зеленски обеща да осигури "всичко необходимо" на армията си, за да устои на руските атаки в Соледар и Бахмут. Ден преди това лидерът на руската наемническа група „Вагнер“, Евгений Пригожин, заяви превземането на Соледар, преди бързо да бъде опроверган не само от Киев, но и от руското министерство на отбраната, с което той поддържа враждебни отношения.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"