Русия е унищожила две зенитно-ракетни системи Patriot край Днепропетровск (ВИДЕО)

Руското министерство на отбраната  разпространи видео, за което се твърди, че разузнавателен дрон заснема изваждането от въоръжените сили на Украйна на две зенитно-ракетни системи Patriot, съобщава онлайн изданието „Bulgarian military“.

Във видеото се вижда, че руски дрон се движи в селскостопански район, граничещ с гори, според съобщенията близо до Пашена балка, югозападно от Днепропетровск. На кадрите се вижда как две пускови установки "Пейтриът" изстрелват в бърза последователност зенитни ракети, последвани скоро от оперативно-тактическа ракета "Искандер-М".

Според руското министерство на отбраната този успешен ракетен удар е довел до унищожаването на радара AN/MPQ-65, командния пункт AN/MSQ-104 и една пускова установка от системата. Освен това, повреда от шрапнел беше цитирана на друга ракета-носител Patriot.

Село Пашена балка се намира на около 100 километра от Запорожка област, място, известно с военни действия. Това разстояние подчертава значителния обсег на руските разузнавателни дронове, способни да проникват дълбоко отвъд линиите на конфликта, за да събират разузнавателна информация и да ръководят унищожаването на идентифицирани цели.

В момента Украйна е подкрепена с четири пълни батареи Patriot, благодарение на подкрепата на няколко западни съюзници. Германия щедро предостави три батерии заедно с две допълнителни пускови установки, докато Съединените щати предоставиха една батерия и две допълнителни пускови установки. 

Холандия, Румъния и САЩ също пристъпиха напред, като обещаха още три батареи в помощ на Украйна в противодействието на продължаващите руски въздушни удари. В опит да засилят това усилие, през януари 2024 г. САЩ обявиха планове за подмяна на съществуваща батерия с ново финансиране от своя бюджет за финансова 2023 г.

На 11 юни 2024 г. САЩ потвърдиха ангажимента си, като обявиха доставката на още една батарея Patriot на Украйна, подчертавайки решаващия характер на доставките на ракети за защита на жизненоважна инфраструктура. Само дни по-късно, на 20 юни, Румъния потвърди плановете си да дари батерия Patriot от своите резерви, демонстрирайки силна международна подкрепа.

Само четири дни по-късно Холандия разкри планове да работи с неназована нация за доставка на допълнителна батерия. Преминете напред към юли 2024 г. и Съединените щати водят активни преговори с Израел, целяйки да прехвърлят до осем израелски батерии Patriot. Ако успее, това може значително да укрепи способностите на украинската противовъздушна отбрана. 

Въпреки че Украйна придоби четири батареи Patriot, военни служители постоянно подчертават продължаващата необходимост от повече за ефективно противодействие на руските ракетни заплахи. Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че минимум 25 такива системи са от съществено значение за пълната защита на нацията. Холандия се намеси, като достави допълнителни компоненти и ракети, въпреки че все още се очакват допълнителни международни ангажименти.

Мненията на западни и руски анализатори относно работата на системата Patriot в Украйна са различни. Западните експерти по отбраната твърдят, че ефективността на Patriot в конфликта подчертава решаващата му роля в съвременната стратегия за противовъздушна отбрана. Те са забелязали, че системата ефективно е неутрализирала набор от въздушни заплахи, включително както крилати, така и балистични ракети. „Способността на Patriot да сваля значителни въздушни цели подчертава необходимостта от тази технология в съвременната война“, коментира анализатор от европейския отбранителен сектор.

Обратно, руските експерти предлагат по-скептична гледна точка, като твърдят, че производителността на системата в реалния свят не отговаря на пазарните обещания. Те твърдят, че системата среща предизвикателства при откриването и реагирането на нови видове заплахи, които Русия е въвела в конфликта. „Въпреки напредъка, Patriot се бори срещу нашите най-нови технологии“, отбеляза руски военен анализатор, подчертавайки ограниченията на системата с хиперзвукови и неидентифицирани заплахи. 

Системата за противовъздушна отбрана Patriot, иновативно изработена от Raytheon, представлява страхотна интегрирана мрежа за противовъздушна и противоракетна отбрана. Той съчетава авангардни радарни системи, усъвършенствани технологии за командване и контрол и разнообразие от ракети.

В сърцето на тази усъвършенствана система лежи доплеровият радар с фазова решетка AN/MPQ-53. Този радар осигурява превъзходно откриване, проследяване и насочване на ракети. Той е проектиран да се противопоставя на безброй заплахи като тактически балистични ракети, крилати ракети, дронове и модерни самолети, предлагайки безпроблемна интегрирана отбрана на 19 държави по света.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"