Русия и Иран опитали намеса в изборите в САЩ

Техеран стоял зад изпращането на заплашителни имейли

Обвинените държави отричат

Русия и Иран са опитали да се намесят в тазгодишните президентски избори в САЩ, алармира днес директорът на американското разузнаване Джон Ратклиф, предаде Би Би Си.

“Ние потвърдихме, че Русия, и отделно Иран, са се сдобили с информация за регистрацията на американски избиратели”, заяви Ратклиф на специално свикана пресконференция.

По думите му Иран е отговорен за изпращането на заплашителни имейли, които имат за цел да повлияят на избирателите, да предизвикат социално недоволство и да навредят на президента Доналд Тръмп.

Става въпрос за имейли, пратени в сряда, които са оформени сякаш са от групата “Горди момчета”, която подкрепя Тръмп. Избиратели на демократите в най-малко четири щата, включително ключовите Пенсилвания и Флорида, са получили подобни писма, в които били предупредени “ще дойдем за вас”, ако не гласуват за Тръмп. За операцията по сплашване на избиратели явно са използвани имейл адреси от списъците на избиратели.

И Русия, и Иран отхвърлиха обвиненията, като посочиха, че те са неуместни, напълно безпочвени, но въпреки това са отправяни често от страна на Вашингтон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"