Русия нанесe удари по електропреносната мрежа на Украйна

Украйна удари рафинерия в петролни бази в РФ

През нощта Русия е нанесла въздушни удари по електропреносната мрежа на Украйна. Нанесени са щети в 4 области на Украйна, съобщиха властите. Съобщава се за трима ранени работници в едно от засегнатите съоръжения. 

Повреди по гражданската енергийна инфраструктура има във Виницка, Днепропетровска, Донецка и Киевска област. Въздушна тревога беше обявена и в Одеса и Одеска област. Градските власти там предупредиха за заплаха от атака с балистични ракети. Все още се уточняват последствията. Към момента е ясно, че в Киев няма разрушения и жертви, предаде БНР. 

ДТЕК съобщи, че руснаците са атакували една от топлоелектрическите централи на компанията. Трима работници са ранени. Сериозно е пострадало и оборудването на ТЕЦ-а.

Ръководителят на украинското енергийно дружество "Укренерго" Владимир Кудрицки заяви, че през следващите няколко седмици украинската енергийна система ще бъде много сериозно затруднена. Режимът на тока ще продължи, включително и през деня.

"Украинците ще живеят с прекъсвания на тока още поне две зими", каза Александър Харченко, директор на Центъра за енергийни изследвания. А президентът Володимир Зеленски се опита да успокои гражданите, че властите правят всичко по силите си за да осигурят електричество и отопление през зимните месеци.

Украйна от своя страна е предприела серия нападения с дронове срещу обекти от нефтената промишленост в Русия. 

Вследствие на атаката са избухнали два пожара в два нефтени склада - в севернокавказката област Адигея и в Тамбовска област, на около 500 километра южно от Москва. 

В южния Краснодарски край е атакувана рафинерия.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"