Русия обвини Украйна в „ядрен тероризъм“

Руското министерство на отбраната обвини Украйна в "ядрен тероризъм", като предупреди за възможни "катастрофални последици" за Европа, твърдейки, че е атакувала Запорожката атомна електроцентрала.

Руското министерство на отбраната заяви в понеделник, че Украйна е обстреляла Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на 7 август, повреждайки високоволтови електропроводи и принуждавайки централата да намали производството си.

В ежедневния си военен брифинг министерството на отбраната каза, че Украйна е обстреляла електроцентралата около 12:40 часа местно време от позиции край град Марханец, предаде Ройтерс. Обстрелът е повредил електропровод с високо напрежение, доставящ електричество на регионите в Южна Украйна - Запорожие и Херсон, части от които са под руски контрол, казаха още от министерството.

„В резултат на обстрела е възникнал и токов удар“,  казват от Москва, „задействана е системата за безопасност, която е прекъснала електрозахранването“.

"На 7 август режимът на Зеленски извърши нов акт на "ядрен тероризъм" в обектите на енергийната инфраструктура на Запорожката атомна електроцентрала, за да създаде хуманитарна катастрофа в Херсонска и Запорожка област“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Киев отрече да атакува завода. Украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" съобщи в неделя, че работник е бил ранен, когато руските сили са обстрелвали електроцентралата в събота вечерта.

Ройтерс не може да потвърди информациите от бойното поле.

Русия също така каза, че е намалила мощността на два от реакторите, за да "предотврати смущения" и че пожарните екипи са потушили източник на дим. Служител, назначен от Русия в региона на Запорожие, каза по-рано в понеделник, че съоръжението работи нормално.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за атаките срещу електроцентралата през последните няколко дни, а "Енергоатом", операторът на украинската държавна атомна електроцентрала, призова мястото да бъде определено като зона "свободна от военни действия".

По-рано генералният секретар на ООН Атнтониу Гутериш предупреди, че всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"