Русия обяви вдовицата на Навални за "терористка и екстремистка"

Руската Федерална служба за финансов мониторинг "Росфинмониторинг" включи вдовицата на починалия в затвора опозиционер Алексей Навални - Юлия, към списъка с лица и организации, "за които има информация за участието им в екстремистка дейност или тероризъм". Това стана ясно от обновения в четвъртък списък на сайта на службата.

Съгласно закона банките в Русия замразяват средствата на лицата, включени в този списък и спират услугите за тях.

Вчера Басманният съд в Москва постанови задочен арест на Навална, която беше обявена за международно издирване от Русия.

Навална е обвинена в извършване на престъпление по част 2 на чл. 282.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (участие в екстремистка общност). Ако вината бъде доказана, тя е изправена пред наказание или под формата на глоба в размер от 300 хиляди до 600 хиляди рубли, или принудителен труд за срок от една до четири години, или лишаване от свобода за срок от две до шест години.

Според източник на Интерфакс разследването обвинява Навални в създаване и разпространение в интернет на видеоклипове, насочени към дискредитиране на властите и събиране на дарения за "Фонда за борба с корупцията", създаден от покойния й съпруг.

Източникът обяснил, че Навална е обвинена като част от наказателно дело, което се разследва от лятото на 2019 г. по дванадесет члена от Наказателния кодекс на Руската федерация, включително легализация на средства, придобити от други лица по престъпен път, публично призовава за терористична дейност, оправдаване на тероризма, разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация, измама.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"