Русия отговорна за смъртта на Литвиненко (обзор)

Решение на Европейския съд по правата на човека

Москва трябва да плати 100 000 евро на вдовицата му

Магистратите се съгласиха с британското разследване

Русия носи отговорност за убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко, отровен с полоний-210 през 2006 г. във Великобритания. Това постанови в свое решение вчера Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), предаде Ройтерс.

Бившият агент на КГБ и на ФСС, избягал в кралството, издъхна в Лондон след отравяне с радиоактивния материал. 10 години по-късно британското разследване заключи, че убийството “вероятно е одобрено” от руския президент Владимир Путин. И че е извършено от бившия бодигард в КГБ Андрей Лугавой и друг руснак - Дмитрий Ковтун. Смята се, че те са отровили Литвиненко, като са сипали полоний-210 в чая му.

Русия винаги е отричала да е замесена в смъртта на Литвиненко и отказа да екстрадира обвинените от Лондон руснаци.

Неговата съпруга Марина заведе дело в ЕСПЧ, който изрази съгласие със заключенията на британското разследване. Според съда “е твърде вероятно” установените от Лондон отровители “да са действали като агенти на руската държава”. ЕСПЧ изтъква, че Москва не е представила “задоволително и убедително” алтернативно обяснение, нито е опровергала заключенията на британското разследване. А също не е провела “ефективно вътрешно разследване”, което би позволило да бъдат установени и изправени на съд “отговорните за убийството”.

Те обявиха Русия за виновна в нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата човека, гарантиращ правото на живот, и на чл. 38, който задължава държавите да представят на ЕСПЧ всички улики, необходими за разследване на даден случай.

ЕСПЧ осъжда Русия да плати на Марина Литвиненко 100 000 евро компенсации.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"