Русия се оплака, че Франция отказва сътрудничество по случая със задържания шеф на „Телеграм“

Руското посолство във Франция поиска консулски достъп до арестувания снощи милиардер и създател на приложението за съобщения „Телеграм“ Павел Дуров, който е руски гражданин, предаде БТА. Дипломатите са поискали правата на Дуров, който беше задържан в личния си самолет снощи, да бъдат гарантирани.

Руското посолство посочи, че Франция досега е избягвала да се ангажира със ситуацията с Дуров. Руските дипломати вече са в контакт с адвоката на милиардера, посочи Ройтерс.

„Ние веднага поискахме френските власти да обяснят причините за този арест и изискахме неговите права да бъдат гарантирани и да ни бъде предоставен консулски достъп до него. До момента френската страна все още отказва да сътрудничи по този въпрос“, каза посолството.

От своя страна, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев каза, че основателят на „Телеграм“ е „извършил фатална грешка“ като е напуснал Русия, за да стане „гражданин на света“, тъй като за Запада той все пак ще си остане „опасен руснак“.

Медведев припомня разговор, който е имал с Дуров преди няколко години, в който му казва, че ако той не иска да сътрудничи на правоприлагащите органи, ще има проблеми във всяка страна.

Павел Дуров беше задържан на летище Бурже край Париж снощи. Според първоначалните данни причина за ареста му е недостатъчното модериране на съдържанието в „Телеграм“. Местните медии съобщават, че заради това могат да му бъдат повдигнати обвинения, свързани с тероризъм, наркотрафик, измами и детска порнография.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"