Русия ще следи отблизо България и Румъния заради корабите на НАТО в Черно море

Русия ще следи България и Румъния отблизо. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който отбеляза, че все по-концентрираното присъствие на кораби на НАТО в Черно море представлява допълнителна заплаха за страната му. 

По думите му Русия ще разглежда всякакви планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море като заплаха, като се има предвид участието на алианса в конфликта в Украйна.

Песков направи коментара след въпрос на репортери по време на конферентен разговор относно новата стратегия за морска сигурност на украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски е говорил за необходимостта да се гарантира, че руският флот няма да доминира в Черно море.

„Разбира се, че концентрираното присъствие на кораби на НАТО – обръщаме внимание на България и Румъния, крайбрежните държави, които са членки на (НАТО) съюза –  представлява, особено в сегашната ситуация, допълнителна заплаха за Русия, “, каза Песков.

„Разбира се, Русия ще вземе всички необходими мерки, за да гарантира собствената си сигурност", допълни той. 

 По-рано украинския президент Володимир Зеленски издаде указ, с който се въвежда в сила решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна относно стратегията за морска сигурност на страната. Основните цели на стратегията включват изграждането на военноморските сили на Украйна и осигуряването на постоянно присъствие на силите на НАТО в Черно море.

По думите на Зеленски войната е променила баланса на силите в Черноморския регион и руският флот вече няма да доминира там. Стратегията ще консолидира украинските интереси, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите на страната.

"Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е способна да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори", заяви Зеленски. 

Песков коментира и речта на Урсула фон дер Лайен по-рано днес, в която тя заяви, че един от приоритетите й за втория мандат начело на ЕК ще е създаване на "истински Европейски отбранителен съюз". 

Според него това демонстрира "настроението в Европа за милитаризация и конфронтация".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"