Руска неонацистка групировка се позиционира на 5 км от границата с Финландия (СНИМКИ)

Скандалната руска неонацистка група "Русич" обяви, че е сключила официално споразумение с граничната охрана към ФСБ, службата за сигурност на Руската федерация. "Русич" казва, че в съответствие с подписаното от нея споразумение извършва разузнаване на финландската граница и че засилва граничния контрол.
Неонацистката групировка съобщи това в канала си в Telegram и публикува снимки на бойци на групата, позиращи в пълно бойно снаряжение на брега на канала Саймен, на около пет километра от финландската граница. Групировката се бие в Украйна от 2014 г. Тя стана известна с военни престъпления и жестокости срещу военнопленници и използва нацистка символика.

Основателят на "Русич" Воислав Торден (с истинско име Ян Петровски) в момента е в ареста във Финландия. Той е заподозрян в извършване на тежки терористични престъпления по време на боевете в Източна Украйна и Сирия с групата Вагнер.
Пека Товери, член на Европейския парламент, финландски политик и пенсиониран генерал, коментира изявлението на групата пред X. Според него „не си струва да се прави голяма работа от това, защото и преди е имало военнопрестъпници отвъд границата“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"