Руските атомни подводници се въоръжават с последно поколение торпеда „Ихтиозавър“ (Видео)

Обещаващи електрически торпеда УЭТ-1 „Ихтиозавър“ през следващите години ще влязат на въоръжение в руски атомни подводници от редица проекти, съобщи за ТАСС източник във военно-промишления комплекс. „В близко бъдеще се планира оборудването на някои проекти на атомни подводници с най-новите торпеда УЭТ-1“, казва източникът.

 

Събеседникът на агенцията отбелязал, че процесът по преоборудване на руски атомни подводници с най-новите торпеда ще започне, след като те бъдат напълно оборудвани в дизел-електрически подводници от типовете „Варшавянка“ (проект 636.3) и „Лада“ (проект 677).

 

ТАСС нямала официална информация по този въпрос. Агенцията съобщи, че производството на торпеда УЭТ-1 ще се увеличи от 2023 г. През 2018 г. беше съобщено, че до 2023 г. руското министерство на отбраната ще закупи 73 електрически торпеда от този тип.

УЭТ-1 е ново универсално електрическо торпедо с калибър 533 мм с подобрени бойни и технически характеристики. То ще замени остарялото електрическо торпедо УСЭТ-80. Торпедото има по-висока скорост и по-добро откриване на подводни цели. Сред характеристиките на новия продукт е възможността за откриване на следите на надводните кораби и възможността за плавно регулиране на скоростта.

TRUD_VERSION_AMP:6//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"