Руското външно министерство: Решението на Финландия да ограничи издаването на визи за руснаци няма да остане без реакция

Решението на Финландия да ограничи издаването на визи за руски граждани няма да остане без отговор от Москва, каза заместник-директорът на Департамента за информация и преса на руското външно министерство Иван Нечаев на брифинг в четвъртък, предава ТАСС.

"Решението на финландските власти да ограничат приемането на заявления за визи за Финландия от руски граждани е изцяло в синхрон с поредната русофобска кампания в някои държави от Европейския съюз, инициирана от балтийските страни. Министерството многократно е оценявало подобни решения, които са доказателство за политически мотивирана дискриминация срещу руснаците въз основа на национален произход. Те също така обърнаха внимание на факта, че подобни действия са потвърждение за пренебрежителното отношение на Финландия и целия Европейски съюз към техните международни задължения. Тези стъпки няма да останат без отговор от руската страна“, подчерта говорителят на руското външно министерство.

По-рано финландското външно министерство обяви намаляване на броя на туристическите визи, издавани на руски граждани от 1 септември с 10 пъти в сравнение с сегашното ниво. Според финландското посолство в Москва от 1 септември във визовите центрове в Русия ще има 500 часови интервала на ден за заявления за визи, от които само 20% ще бъдат запазени за туристически цели. От посолството отбелязаха, че в момента финландските визови центрове в Руската федерация приемат около 1000 заявления на ден.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"