Руснак остави жена си - украинка, да умре в пропаст на остров Иския

Иля наричал роднините на мъртвата "лайняни украинци", не й давал да се среща с тях
Според якия мъж Марта Мария паднала сама от скала, за полицията тя била блъсната

Разбунилата се жестока вражда между руснаци и украинци се пренесе и в Италия – 41-годишният руснак Иля Батраков остави 33-годишната украинка Марта Мария Охризко, с която живеел на семейни начала, да умре в пропаст на приказния остров Иския.

Трупът на нещастната жена бил открит от полицията в неделя преди обед, след като спътникът й в живота уведомил малко преди това органите на реда, че тя била паднала сама от скалата над бездната в събота следобед. Като причина за нещастието руснакът посочил това, че украинката била много пияна и не могла да пази равновесие.

Според органите на реда обаче най-вероятно Марта Мария е била блъсната в пропастта от нейната освирепяла след поредна семейна разпра половинка, тъй като  по тялото й били открити синини от нанесен й преди падането здрав побой.

След като трупът на Марта Мария бил откаран в моргата на местна болница, Иля Батраков бил задържан от карабинерите с прокурорска заповед с мотив "малтретиране и умишлено отхвърляне на молба за помощ от изпаднало в беда лице".

Магистратите взели решението за арест на руснака след внимателна проверка на мобилния телефон на 33-годишната жена. Оказало се, че в късния следобед на събота, все още жива на дъното на пропастта, но явно в тежко състояние, тя била изпратила поне десет СМС-а на спътника си в живота и на няколко пъти му звъняла, като той приемал повикването, но мълчал. Само веднъж бил отговорил троснато: "Спи там тази нощ!".

Въпросните съобщения и гласовите призиви били все отчаяни молби за помощ на жената, която била паднала в няколко метровата бездна, намираща се на няма и стотина метра от общото им жилище - стара каравана, където двамата живеели от няколко години.

Според медиите в близкия до Иския голям град Неапол, Марта Мария и Иля Батраков били като семейство от доста време със съвсем нормални отношения. Пристигнали били в Италия в средата на миналото десетилетие заедно, намерили подслон и сезонна работа на острова, вписали се били добре в местната доста голяма рускоговоряща общност.

Но след нахлуването на Русия в Украйна постепенно отношенията им се влошили, като руснакът започнал редовна да псува сънародниците на Марта Мария и да ги нарича: "Лайняни украинци, които трябва да умрат!"  Постепенно пререканията между двамата прераснали в ожесточени свади на етническа основа, като якият мъж започнал редовно да заплашва младата жена с нож. А веднъж той нарочно изгорил дрехите й и я блъснал в запален огън, причинявайки изгаряния от втора степен по задните й части, ръцете и корема, заради които тя била хоспитализирана за няколко дни. Според сестрата на жертвата руснакът дори не й разрешавал напоследък да се среща не само с близките й, които били емигрирали в Италия след началото на войната, но дори с най-обикновени украинци.

Сега инциираното от съдебните власти разследване и предстоящата аутопсия на трупа на загиналата трябва да дадат отговор на въпросите: Как е умряла Марта Мария Охризко? Наистина ли е паднала сама от скалата или е била блъсната в бездната? Колко дълго е останала жива, молейки за помощ? Можело ли е да бъде спасена? Дали наистина избухналата етническа омраза между някогашните много близки народи руснаци и украинци е причината за нейната смърт?

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"