Ръст на заетостта и на средната заплата отчете НСИ за второто тримесечие

Националният статистически институт съобщи, че по предварителни данни средната работна заплата и броят на наетите лица у нас са нараснали през второто тримесечие на годината.

Средната брутна месечна работна заплата в Българив нараства с 4.5% през април, май и юни спрямо първите три месеца на годината и достига 2296 лева. 

През април тя е била в размер на 2303 лева, през май - 2310 лева, след което през юни се понижава слабо до 2276 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Държавно управление“ - с 13.1%, „Образование“ - с 9.7%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 9.2%.

Броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на месец юни нараства с 1.2% спрямо края на март 2024 г., като достига 2.35 милиона души. 

Спрямо първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 24.0%, в „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 4.5%, и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 1.8%. Най-голямо намаление на броя наети лица по трудово и служебно правоотношение - с 1.7% е регистрирано при дейност „Преработваща промишленост“.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"