Рябков: Линията на Вашингтон спрямо Москва става все по-агресивна

Линията на Вашингтон спрямо Москва става все по-агресивна, Русия предупреждава САЩ да не предприемат необмислени стъпки. Това съобщи в понеделник заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в ефира на Първи канал, съобщават руски медии.

„Агресивността на американския курс нараства. Трябва непрекъснато да изпращаме сигнали до Вашингтон, предупреждаващи срещу прибързани стъпки. Сигнали, които показват, че сме много, много отговорни за собствената си линия“, добави още Рябков.

Невъздържаното натрупване на подкрепа за Украйна от САЩ и техните съюзници доближава всички до опасна линия, сигурен е зам.-министърът.

„Ние многократно сме изпращали предупредителни сигнали до нашите американски колеги, че тяхното необуздано, непрекъснато натрупване на всякаква подкрепа за Киев, включително в сътрудничество с техните съюзници, ни доближава до опасна линия“, каза Рябков.

Той подчерта, че Руската федерация не е прекратила диалога със САЩ по въпросите на ядрената сигурност. В същото време от Вашингтон се чуват обвинения срещу Москва, че руската страна „уж използва някаква безотговорна риторика“ в това отношение.

„Що се отнася до обмена на сигнали и по какви канали, в какви формати се извършва това, мога да кажа, че тази работа не спира, съдържанието на обмена на тези сигнали, разбира се, не подлежи на разкриване от моя страна, не съм упълномощен да правя това“, обясни Рябков.

„Но тук няма нищо, което да отличава сегашния момент от практиката на диалог със САЩ по различни линии: телефонни контакти, размяна на ноти, лични писма, контакти чрез посолства – всичко това остава и това ще продължи. Казваме на нашите американски събеседници отново и отново, ако използвате най-неутралната дума, че трябва, както се казва, да се охладят и да не нагнетяват ситуацията, да не я доближават до опасна линия“, завърши Рябков.

„Виждаме опитите им да мобилизират своите сателити, своите васали за още по-агресивна, твърда конфронтация с Русия. Току-що приключи седмицата на високо ниво в Ню Йорк като част от редовната сесия на Общото събрание на ООН демонстрира това по много категоричен начин“, коментира Рябков.

„Половината свят, ако се брои по население, десетки държави, ако се брои по субекти на международното право, ни подкрепят или се отнасят с разбиране към нашата линия“, добави той.

САЩ отричат ​​всякакъв алтернативен поглед към ситуацията в ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област, където се провеждат референдумите за присъединяване към Русия, а само тиражират заплахи, продължи зам.-началникът на ведомството.

"Съединените щати отричаха и сега отричат ​​всякакъв алтернативен поглед и различен подход към ситуациите, включително в териториите, където продължават референдумите по най-важния въпрос, съдбоносния. Те продължават да диктуват на всички, които живеят на тези територии, тези, които вземат решения директно въз основа на собственото си разбиране за това къде да живеят, как да живеят, какво да правят, как да оборудват своето нормално съществуване, гарантирано безопасно, проспериращо. Те диктуват обратното, дърпат тези хора назад, тиражират заплахи“, допълни Рябков.

Гласуването на референдуми по въпроса за присъединяване към Руската федерация като субекти започна на 23 септември в Донецката и Луганската народни републики, както и в Херсонска област и в освободените територии на Запорожка област. То ще продължи до 27 септември включително. В същото време, в интерес на сигурността, през първите четири дни в тези региони се гласува в прилежащите територии и чрез целенасочено заобикаляне на жителите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"