С 339 лева се увеличава минималната работна заплата

В прогнозните данни за следващите 4 години расте и максималният осигурителен доход

Министерството на финансите изпрати указания до институциите за оптимизация на разходите

Нови проекти само при осигурено финансиране

Минималната работна заплата (МРЗ) да стане 1272 лева през 2028 година са прогнозните изчисления на министерството на финансите, става ясно от указанията за подготовката на проекта за бюджет за 2025 година, изпратени до първостепенните разпоредители на бюджетните средства. Това означава, че увеличението на минималното възнаграждение за 4 години ще е с 339 лева, тъй като в момента МРЗ е 933 лева.

Финансовото министерство вече е започнало работа по “Бюджет 2025”, а вицепремиерът и служебен министър на финансите Людмила Петкова беше категорична, че срокът за изготвянето на Законопроекта за държавния бюджет е краят на октомври.

Както вече правителството обяви, МРЗ от 1 януари 2025 година е предвидено да мине за първ път 1000 лева и да стане 1077 лева. За 2026 година в прогнозите на министерството на финансите е минималните трудови възнаграждения да са в размер от 1162 лева и планираното увеличение е с 85 лева. С още 54 лева ще бъде увеличението на МРЗ през 2027 година и ще стане 1216 лева, а през 2028 година параметрите на минималното възнаграждение се увеличават с още 56 лева.

Прогнозите на финансовото министерство са направени за разходите за персонал в бюджетната сфера за периода 2025-2028 г. с отразените ефекти от допусканията за определяне на прогнозен размер на минималната работна заплата. За периода нараства и максималният осигурителен доход - от 4130 лева за 2025 тодина до 5030 лв. през 2028 година.

В указанията за рамката на “Бюджет 2025” до отделните министерства от Министерството на финансите препоръчват да се правят стриктни разчети и “нови инициативи и предложения за промени в нормативната уредба, представляващи нови ангажименти за разходи, да се предлагат само при осигурено финансиране на вече поетите ангажименти и текущите задължения за разходи в рамките на одобрените разходни тавани и при съобразяване с одобрените размери на бюджетните взаимоотношения за съответната година”.

Поемането на нови ангажименти за разходи трябва да се правят “само в случаите, при които се запазват или намаляват задълженията към доставчици спрямо предходната година”.

Посоката за оптимизиране на разходите в отделните сектори е уточнена и за предложения, които генерират допълнителни разходи. Те следва да се вместят в рамките на одобрените тавани на разходите и при съобразяване с одобрените размери на бюджетните взаимоотношения, като се осигурят за сметка на вътрешни компенсирани промени.

За разходите извън параметрите на одобрените разходни тавани, от Министерството на финансите ще искат мотиви, “придружени с разчети и източници за финансиране на допълнителните разходи в обяснителна записка”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"