С дарения възстановяват стенописите в „Света Троица“ в планинското село Нейково

Течове и влага унищожиха част от иконописта на една от най-старите църкви в Сливенска епархия

Градежът на храма е продължил близо век и половина, в него е осветено знамето на четата на Стоил войвода

Нейково вдига голям събор на Петдесетница, празника на църквата.

Със средства от дарения на местните жители и приятели на Нейково се извършва реставрация на иконописта и иконостасът на православния храм „Света Троица“ в котленското планинско село, съобщи кметът Христо Колев. Светата обител е със статут на паметник на недвижимото културно наследство – архитектурно-строителен и художествен обект. Църквата е сред най-старите в цялата Сливенска епархия, която обхваща териториите на днешните Сливенска, Бургаска и Ямболска област. Градежът й е започнал още през 1728 и е продължил до 1863 година. Строителството се е проточило близо век и половина, защото османските власти са го спирали на три пъти. „Църквата е била „над земята“. Тоест, тя не е била вкопана в земята, каквито са били нарежданията на властта. Постройката се е извисявала, което е било забранено“, разказа Христо Колев. Все пак тя не само е била завършена, а през 1876 година в нея е било осветено знамето на четата на Стоил войвода, участвала в Априлското въстание.

Реставрацията на стенописите започна по неотложност заради сериозното им увреждане от влага. „Когато са строили църквата, не е имало керемиди и затова сградата е била покрита с каменни плочи. Във времето те са поддали, образували са се течове и са унищожили част от стенописите“, обясниха от кметството. По инициатива на кмета и на църковното настоятелство е била открита дарителска кампания. Темата за унищожените от влагата стенописи влезе и в дневния ред на общинския съвет в Котел. На последното си заседание той гласува да бъдат отпуснати от местния бюджет 2000 лева за възстановяването на стенописите. По призива на председателя Христина Чолакова съветниците направиха лични дарения на обща стойност 320 лева. Тези суми са добавени към вече събраните 5 000 лева в Нейково за изпълнението на последния етап от реставрацията.

Сред дарителите е и художникът – реставратор Александър Титоренков с котленски корени – възпитаник на Националната художествена академия, специализирал в Глазгоу, автор на близо десетина самостоятелни изложби, носител на ред престижни награди.

Възобновяването на унищожените от влагата стенописи стана повод нейковци да си припомнят интересни факти от историята на църквата. По данни на Държавен архив, тя е построена от неизвестни майстори, а иконите са били изрисувани с трайни бои, по образец на Византийската школа. Техен зограф е дядо Недко от близкото село Жеравна. За него големият български писател Йордан Йовков, също родом от Жеравна, „говори“ в повестта си „Жетварят“.

Първият свещеник в църквата - Никола Генов от Сливенския край, лично е провел клетвата на 25-те четници на воеводата Стоил, всички – от село Нейково. Заради клетвата и заради освещаването на четническото знаме свещеникът е бил подложен на жесток разпит и изтезания от сливенския каймакамин /административна титла на управителя на териториалната област – б.р./.

Паметта за миналото се пази жива от фондацията „Стоил войвода“, създадена преди двайсет години от Христо Колев и съмишленици. Всяка година се отбелязва Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг и се организира поход по стъпките на четата. Събитието среща подкрепа от туристическо дружество „100 войводи“ – Сливен.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"