С дарения от Германия даровитите деца на маестро Калайджиев ще получат зала за репетиции

Нова, репетиционна зала ще има за талантливите деца от школата „Музиката вместо улицата“ в Сливен с дарения от Германия. Това съобщи за „Труд“ създателят на школата - световно известният цигулар Георги Калайджиев, бивша първа цигулка и концерт-майстор на "Софийски солисти". 
Вече 15 години уроците по инструмент и солфеж се провеждат в гараж в имот, където живее сестрата на маестрото в Сливен. „Толкова време вече работим! Толкова деца успяхме да подготвим, вече имаме осем ученици в музикални училища, имаме и студенти... Но все още сме в гаража. Надстроихме още едно помещение над него. Но въпреки това, ужасно ни е тясно“, каза Калайджиев. Гаражът е мястото за репетиции и на камерния детски оркестър, създаден от школата. 
Новата зала ще заема 50-60 квадрата от етаж в съседна постройка. Той е купен със средства от многоройните почитатели на сливенските таланти в Германия, където българският цигулар живее и работи от много години. В момента помещенията се преустройват. Очаква се откриването да е на 13 септември.
Проектът „Музиката вместо улицата“ е създаден за даровити деца от бедни семейства, които нямат средства за обучението им. Той е дело на Георги Калайджиев и спътницата му Мария Хаушилд и е уникален за страната, както и за много други държави.  Важен факт е, че от децата се изисква да са прилежни и в училище, да се справят добре с уроците, да си пишат домашните, да не отсъстват от класните стаи без уважителна причина. Активно се общува и с родителите.
Дясна ръка на маестрото в Сливен е цигуларката Радка Кусева. В школата работят отлични преподаватели. Симфоници преподават по цигулка, пиано, виолончело, флейта, китара и още ред инструменти. Цялата издръжка, инструментите, пособията и пътуванията за изяви още от самото начало се осигуряват предимно чрез благотворителни концерти, изнесени от самия маестро и негови колеги и с подкрепата на приятели в Германия. Те познават лично сливенските дарования от изявите им, докато са им били на гости. За отличната им подготовка наскоро се заговори и във Франция, където децата бяха по покана на Парижката филхармония. "Много висока оценка за нивото им бе дадена и в Страсбург, след концерта за Деня на Европа", отбеляза маестро Калайджиев. Вели Дормушев, Цоньо Чолаков, Сашо Георгиев и Николина Николаева свириха в Европейския младежки оркестър, заедно с избрани връстници от други страни в ЕС. "Техен прозорец към света и към Европа бе директорът на Българския културен център в Париж Десислава Бинева", изрази признателност маестрото.
През юни камерният оркестър на школата заминава за голям музикален фестивал в Гера, Германия. А в средата на септември ще свири с Шуменската филхармония.
Преди дни общинският съвет отпусна 30 000 лева за нуждите на школата. Георги Калайджиев и Мария Хаушилд благодариха с писмо. В него те заявиха, че се надяват на добро партньорство. „Музиката вместо  улицата“ се разраства и ще има нужда от подкрепата на местната и държавната власт. Проектът осигурява не само музикално обучение, но и отваря врати пред деца от социално-слаби семейства за професионален път, достоен живот и по-добро бъдеще. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"