С над 6 млн. лв. разширяват в Първа английска гимназия

Школото посреща новата учебна година с 1,5 пъти повече площ

През 2019 г. ремонтират 10 училища в София

Над шест милиона лева са вложени за четири години в столичната Първа английска гимназия, съобщи кметът Йорданка Фандъкова по време на посещение в гимназията, където в момента се изгражда нов корпус. „Последната учебна година открихме с нов корпус в Първа английска гимназия, която се помещава в една сграда със 112 СОУ. Взехме решение да разширим тяхната сграда. Строителите поеха ангажимент, че вместо догодина, ще завършат ремонта тази година. Напреднали са много с работата, така че поеха ангажимент до края на август да приключат с всички строителни дейности“, каза Фандъкова. Ако няма обжалвания по процедурата за оборудването, тя се надява още през новата учебна година да се ползват новите корпуси. Така проблема на двете училища със спортните бази ще бъде решен. Те ще могат да преминат и на едносменен режим.

„Стойността на корпуса, заедно с оборудването е около 4,5 млн. лв., заедно с двата милиона лева за предишния етап, за 3-4 г. 6,5 млн. лв. сме инвестирали в изграждането на нова сграда на Първа английска гимназия и 12 СОУ“, каза още кметът.

„На практика заедно с корпуса, открит миналата година и този, който се изгражда в момента, градим един път и половина площта на старото училище с 22 нови учебни зали, физкултурен салон, който е цяла спортна зала“, уточни Фандъкова. Площта на корпусът, който сега се строи е около 4450 кв. м., а на открития миналата година - около 1700 кв. м., така че общата площ е от порядъка на над 6000 кв. м.

Фандъкова съобщи и, че тази година Столичната община строи 10 нови училищни сгради, включително пет от тях с физкултурни салони. Започнала е работата по ремонта на изоставения преди години басейн на 30-то СОУ. Там ще има и басейн, и физкултурен салон.

Тази година строят и физкултурни салони към 37 СУ в „Люлин“, 176 ОУ в с. Негован, 175 ОУ в с. Мрамор, 64 ОУ в район „Витоша“ заедно с нови учебни кабинети и разширяват 63 ОУ в кв. „Требич“ и 104 ОУ в район „Триадица“. Предстои да започне изграждането на физкултурния салон и кухнята към 100 СУ в район „Сердика“ и нова сграда на 28 СУ в район „Красна поляна“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Таня Дачева

Този уебсайт използва "бисквитки"