С Раниери футболът изгуби душата си

298 дни. Едни проклети 298 дни от вероятно най-голямото чудо в спорта. По-голямо от победата на Уругвай над Бразилия във финала на Мондиал-50 на "Маракана". От победата на "Ливърпул" над "Милан" във Шампионската лига през 2005-а в Истанбул. От последния Супербоул. Заради това чудо букмейкърите никога повече няма да дадат коефициент 5000:1.

Разбира се, че става дума за "Лестър". И за Клаудио Раниери. И за тайландските собственици, които се държат като змии. Преди 16 дни написаха дълъг вот на доверие на своя герой. Сега го уволниха.

Да, шампионът на Англия, най-добрият треньор на света за 2016 година вече е безработен. Той не получи дори 12 месеца неприкосновеност като награда за спортно чудо №1 в историята. Взе "Лестър" в битката за изпадане и го направи шампион. Мина като първи в групата на Шампионската лига. И е на един гол от четвъртфинал. Едно време за Мохамед Али казваха, че, когато погледне от прозореца на самолета, който и да е континент, хората долу знаят кой е той. Днес такъв е статутът на "Лестър". Отбор, който спечели сърцата на милиони. Отбор, който дори е по-известен от Мохамед Али.

За феновете от градчето в средата на Англия италианецът е бог. Затова не е имало мач, в който Раниери да бъде освиркван, без значение от слабите резултати този сезон. Пет години? Десет? Доживот? Колко бе заслуженият кредитът на доверие към дон Клаудио? Оказа се, че е по-малко от 9 месеца.

Уволнението на Раниери ще струва милиони. Не паунди, а сърца, които затуптяха с "лисиците" по цял свят. Футболът вече не е същият. Той загуби душата си. Както го направи, когато Роман Абрамович уволни Роберто ди Матео няколко месеца след единствената купа в Шампионска лига в историята на "Челси". Да, олигарси и шейхове поставят днес стандартите и определят изискванията. Искат да са като "Реал" (Мадрид). Тоест – да „ядат“ звездни треньори. А "Лестър" е клуб, за който никой, ама наистина никой, никога не е предполагал, че ще бъде шампион на Англия. Има добри отбори, има големи футболисти, има суперзвезди... "Лестър" бе различен. Събран от отхвърлени играчи, от футболни номади, този отбор се изправи и каза "Не!" на модерните и пребогати съперници. "Лестър" е най-великата разказана приказка. Днес е едно нищо. Вероятно Роберто Манчини или Гуус Хидинк, двамата фаворити за поста, ще спасят "лисиците" от изпадане. Но никога няма да ги върнат в сърцата на феновете по света.

Раниери бе бащата, който казваше галено: "Ако не пуснете гол, ще купя по една пица на всеки. А може и хотдог. Вие ще си платите кренвирша, аз ще го слагам в хляба." И обясняваше успеха: "Защо да не продължим да тичаме, тичаме, тичаме? Ние сме като Форест Гъмп. "Лестър" е Форест Гъмп...“.

Неговото име никога няма да бъде забравено. За разлика от непроизносимите имена Вихай Сривадханапрабха (собственик) и Аяват Сривадханапрабха (вицепрезидент). Те ще се помнят само като палачите на най-известния треньор в историята на английския футбол. Ще платят неустойка от 3 милиона паунда на дон Клаудио. Вероятно той ще се оттегли като един пребогат пенсионер, но с лошия дъх в устата от вкисната тайландска бира.

Легендата Гари Линекер:

Непростимо! Разкъса ми се сърцето

Футболният свят бе потресен от уволнението на Клаулио Раниери. Социалните мрежи полудяха начело с Гари Линекер. Легендата, играл в "Лестър", води програмата си по телевизията по гащи заради загубен бас, че "лисиците" няма как да станат шампиони.

"След всичко, което Раниери направи за "Лестър", уволнението му е непростимо. Разкъса ми се сърцето!"

Джейми Карагър, любимец на "Ливърпул", добави: "Абсолютен майтап!" А легендата на "Манчестър Юнайтед" Гари Невил написа: "Проклятието да станеш шампион - Конте ще бъде уволнен догодина!"

Включи се и Специалния Жозе Моуриньо. В своя туитър той каза: "Шампионът на Англия и треньор №1 в света за годината е уволнен. Това е новият футбол, Клаудио. Продължавай да се усмихваш, приятелю. Никой не може да изтрие историята, която ти написа."

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"