С Цанков камък на шията

Наистина доста хора се хванаха в капана на фалшивите новини

Трудно е да се повярва, но е факт. В капана на фалшивите новини около прословутия язовир „Цанков камък“ паднаха всички – като се почне от премиера Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова, за да се стигне до последния лековерен жител от поречието на каскадата „Доспат-Въча“.

То, бива, бива глупости, ама толкова много, изсипани от политици чрез медиите през последната седмица, чупят всички рекорди на българския тъпомер.

Хем е смешно, хем – тъжно, че несъществуващ, измислен или отдавна добре известен проблем, се вади отново и буни духовете на непредубедените. А другите – предубедените и специалистите, само се усмихват, подсмихват, или направо се кикотят.

Да почнем по реда на появлението на сцената на позорището. Публикация в един всекидневен вестник преди седмица крещи: „Чашата на яз. „Цанков камък“ се пукна“. Представители на ГЕРБ я яхват и немедленно отиват в прокуратурата да внасят сигнал къде кой и с колко е оскъпил строителството, разбирай в крайна сметка, е довел до прословутото „пукване“. Много първосигнално и неотговарящо на истината… Такъв сигнал имаше и през 2010 година до прокуратурата, ама кой да чете…

На тази кукичка се закача и опозицията – БСП подскача като ужилена, защото сегашната й лидерка, когато са строили и пускали въпросната чаша на язовира, е била зам.-министър на икономиката и енергетиката. Почват едни надпреварвания кой в кое студио на телевизиите да се вреди и да поплюе по когото трябва. Скандалът набъбва до величината на международен балон. Защото въпросният язовир е изграден с инвестициите на голям австрийски консорциум, зад който стои официалната власт във Виена.

Затова смятаме, че е важно да се гледат фактите, а после да се произвеждат „фалшиви новини“.

За „Цанков камък“: Строежът на хидровъзел „Цанков камък“ започва на 29 април 2004 г., когато тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски дава официалния му старт. Проектът е обявен от престижното британско списание „Euromoney“ за най-добре структуриран в търговско-финансово отношение в Европа за 2003 г. Въпреки спорните обстоятелства около изпълнението му, „Цанков камък“ e единственият инфраструктурен обект с подобни мащаби за последните повече от три десетилетия у нас. Хидровъзелът е разположен на р. Въча и е част от най-голямата хидроенергийна каскада в България „Доспат-Въча“. Обемът на язовира е 111 000 000 куб. м, като е изпълнен с двойнодъгова куполна стена. Инсталираната мощност на централата е 86,4 мегавата. Малка е, но пък е нужна, за да може да се използва в пикови моменти.

Целта на този проект е да се усвоят последните неизползвани хидроенергийни запаси от водите на р. Въча в нейното средно течение. ВЕЦ „Цанков камък“ е третото стъпало от каскадата „Доспат-Въча“ и преработва водата от ВЕЦ „Девин“ и речния отток на реките Девинска, Широколъшка и Гашня. Това са официални данни. Цената през годините се променя, за да стигне до около 900 млн. лв. накрая, заради изграждането на много скъп и непредвиден в началото обходен път.

Стигаме до най-интересното. Пак в официалните съобщения за проекта четем: По време на строителството инженерни мероприятия са изпълнени и по коритото на р. Гашня. Поради наличието на карстови образувания в най-ниската u част, дъното е с бетонова плоча, а откосите са покрити с пръскан бетон, което осигурява нужната водоплътност. Точно там са положени и въпросните геомембрани, част от които са започнали да пропускат вода. Значи, не чашата е спукана, а има едни изолации, които се слагат на дъното. Разликата е огромна, нали? Колко време й трябваше на ресорната министърка Теменужка Петкова, за да го научи и в крайна сметка да бие отбой за спуканата чаша, пардон – гърне на измишльотините. Но това същото гърне, а-ха да стане брънка от световна конспирация за атака срещу легитимното правителство на Република България…

Сега внимавайте! Публикуваме цитат от официално съобщение на НЕК (собственик на язовира) от 18 юли 2017 година – точно преди месец, доста време преди т. нар. скандал да се завърти в публичното пространство:

„Губим водни количества, защото язовирът е в карстов район, има ронливи скали, от което се получават подводни отвори. Предстои облицовка на отворите. Завиряването ще започне от 1 септември“, съобщават от пресцентъра на НЕК в отговор на запитване на смолянска медия. За действителната причина оттам поясняват: „В чашата на язовир „Цанков камък“ се включва част от коритото на река Гашня. Коритото на реката е в много карстов район. По време на ремонтните дейности целта е да се поддържа много ниско ниво на язовира, за да се изпълнят строително-монтажните дейности по облицовка на отворите“, казва Христина Стоянова от пресцентъра на НЕК… И най-важното – посочва се, че този ремонт е съгласуван с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) още през месец октомври 2016 година. Сега сме август 2017-а.

Та, на кого му се спука гърнето?

„Виновен“ е Протоколът от Киото

Хидровъзелът “Цанков камък” е собственост на Националната електрическа компания и се финансира от банков консорциум от Австрия и от други европейски страни. Той е субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото.

Язовирът е замислен още през миналия век.

Настоящият оглед е планов и се прави за първи път. Така оголените стени ще могат да бъдат прегледани след още пет години. През септември съоръжението отново трябва да бъде завирено, съобщават от НЕК.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Пламен Енчев

Този уебсайт използва "бисквитки"