Саботаж на медицинско лице лиши болницата в Свищов от 9 медицински сестри

Ръководството на здравното заведение сезира Районната прокуратура

 Община Свищов и Общинският кризисен щаб излязоха с позиция към жителите на общината. От текста става ясно, че медицинско лице е саботирало работата на местната болница и приемът на пациенти в отделенията е почти невъзможен. Ръководството на здравното заведение обяви, че ще сезира Районната прокуратура за случая.

„Община Свищов и Общински кризисен щаб изказват своята искрена благодарност към дарителите, отворили сърцата си за съпричастност и добри дела в името на общото благо!
В тези трудни за всички времена и при усложняваща се епидемична обстановка на територията на община Свищов, Общинското ръководство и Общинският кризисния щаб, съвместно с общинската администрация и компетентните специализирани органи, и институции, полагат неимоверни усилия за общото здраве.
С грижа към всички Вас работим с отговорност, решителност и ангажимент. Осъществява се постоянна комуникация с Министерство на здравеопазването и РЗИ – В. Търново по отношение наличието на персонал в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, както и по отношение броя на пациентите, здравния им статус и потребностите на лечебното заведение. Предприемат се необходимите действия за осигуряване на медицински персонал. Считано от м. ноември 2020 г. са привлечени като доброволци - лекар, специализант и студенти по медицина, които адекватно и навременно подпомагат дейността на свищовските си колеги в лечението на пациентите, приети в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, се казва в позицията на градската управа.

Те изказват благодарност към медицинския и немедицински персонал на единственото на територията на община Свищов лечебно заведение, и към служителите на Центъра за спешна медицинска помощ.

"Същевременно изразяваме и дълбокото си разочарование от явния саботаж на специалист по здравни грижи – служител в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, чиито преднамерени действия на 1 декември лишават лечебното заведение от 9 медицински сестри, което стопира приема на пациенти и възпрепятства обслужването на приетите. Провокативните действия на медицинското лице допринесоха за излизането в болничен на 9 здравни работници, което предизвика недостиг на персонал в болничните отделения. Чрез тези свои подбудителни деяния горепосоченото лице омаловажи усилията на своите колеги и съзнателно затрудни работата на болницата в грижата за пациентите.

Като поднасяме извинения за умишлено нарушения ритъм на дейността на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, Ви уверяваме, че ще продължаваме да търсим решения на допълнително усложнената ситуация, както и да работим с високо темпо, мотивация и увереност!“, пише още в обръщението.

Главната сестра на болницата в Свищов Ваня Ламбева коментира пред "Труд", че въпросните медицински сестри вкупом излезли в болнични, а болшинството от тях на 2 декември дори подали заявления за напускане.

"В тази ситуация на пандемия, това е недопустимо. В COVID-отделенията имаме хоспитализирани 55 пациенти. Назначени са им терапии, а няма кой да ги изпълнява. Болницата е обезпечена с лекари и добре, че имаме стажанти-медици, които много ни помагат", сподели още Ваня Ламбева.

Междувременно, ученици, родители и учители на СУ „Цветан Радославов“ в Свищов откликнаха на призива на кмета на Общината Генчо Генчев за помощ на COVID-отделенията в Свищовската болница. За броени дни бе събрана сумата от 1102,65 лв., като средствата бяха преведени по дарителската сметка за борба с коронавируса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"