Саботьорът на Олимпийските игри в Париж минал през България, а българи го издали, че е подозрителен

Българи издали руснака, който планирал да саботира Олимпийските игри. Това стана ясно от разследване на руското независимо издание Insider. 

Според него Кирил Грязнов бил предаден от алкохола.

На 7 май той трябвало да лети за Париж с прекачване в Истанбул, но се напил толкова много, че в Истанбул така и не го допускат до самолета. И не само това - той попада в черния списък с пътници.

Грязнов стигнал от Турция до България с кола, твърдят от Insider.

В родината ни той обаче отново се напил. Трогнат от българското гостоприемство започнал да разказва на случайни хора, че не просто е отива Париж, а има тайна мисия.

„Те ще помнят дълго тази олимпиада! заканил се той според изданието. 

Руснакът не обяснил какво конкретно има предвид. В отговор на скептичните погледи Грязнов размахал някаква лична карта, предназначена да докаже, че той наистина е свързан с тайните служби. Пред свидетели той се обадил на някого и съобщил, че е наел молдовец от Кишинев за мисията и всичко върви по план.

Възхитените българи обаче предупреждават The Insider за странния гост. Проверка показва, че той наистина е подозрителен персонаж.

Кирил Грязнов е роден през 1984 г. в Перм, баща му е главен лекар на местната болница, самият той учи в Пермския държавен национален изследователски университет, за да стане адвокат, след което се премества в Москва, където завършва магистърска степен през 2007 г. Три години по-късно младият адвокат внезапно решава да стане готвач, посещава курсове в Le Cordon Bleu Paris, след което работи в ресторант със звезда Мишлен в Куршевел.

В Русия той продължава да работи като готвач и от време на време се появява в различни токшоута, като „Дачный ответ“ на НТВ и „Выбеременя“ на телевизионния канал "Домашни", където шест момичета се опитват да спечелят сърцето му.

„Запознайте се с Кирил Грязнов, успешен бизнесмен и ресторантьор, той има всичко, освен любов“, така го представят в телевизионното шоу. Истинската картина на личния му живот остава зад кадър: поредица от скандали, подозрения, записи със скрити камери и грозни раздяли, придружени с най-унизителни обиди. Той обаче не е нито „ресторантьор“, нито „успешен бизнесмен“ – успешните периоди са последвани от неуспешни, просрочените задължения и проблемите с алкохола пречат на кариерата му на готвач. В един от тези моменти през 2013 г. едно от момичетата, които го зарязаха, от съжаление дори предложи да даде на разорения Грязнов пари за телефон.

Контактите на Грязнов надхвърлят кулинарията. Според кореспонденцията му по време на пътуване до Люксембург през 2008 г. той се срещна с лорд Робърт Скиделски, британски икономист с руско-еврейски корени. Скиделски всъщност е пратен от Русия като „независим директор“ на RussNeft.  В навечерието на пълномащабното нахлуване в Украйна той подписва писмо, публикувано във Financial Times, в което се посочва, че Русия има основателни опасения за сигурността на своите граници, а след нахлуването той призова за премахване на санкциите срещу Русия. В кореспонденцията си Грязнов и Скиделски с умиление си припомнят срещата си в Люксембург и се съгласяват да се срещнат в Москва.

Грязнов може да дължи добрите си връзки на брат си Дмитрий, юрист, който заема длъжността ръководител на Главна дирекция за правно и документално осигуряване на Парламентарното събрание на съюзната държава на Русия и Беларус. Малко хора разбират какво прави това странно интеграционно сдружение, но сред служителите му има много служители на разузнаването.

Например, Дмитрий Грязнов лети на съвместни полети и има общ шофьор с колегата си Андрей Чеканов, който заема не по-малко мистериозната позиция на „ръководител на главния отдел (Апарат на ръководството на Парламентарната асамблея)“.

Чеканов е регистриран на улица Зорге 36, същата сграда, в която например един от мъжете, атакувал Скрипал с новичок. Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), получил апартамент, както и агентите на ГРУ Сергей Скворцов и Елена Кулкова, които бяха арестувани в Швеция за шпионаж.

Чеканов не е единствената връзка на Грязнов със спецслужбите. Според базата данни за резервации на авиокомпании през 2019 г. той е летял от Перм до Москва с билет, закупен за него от полковник Владимир Бондарчук, бивш главен инспектор на Службата за контрол на ФСБ (военна част 53916).

Преди дни Грязнов беше арестуван в Париж. 

40-годишният мъж е задържан и поставен под съдебно разследване по подозрение в „организиране на събития, които могат да доведат до дестабилизация по време на олимпийските игри“, съобщи за Франс прес източник от държавната прокуратура, пожелал да не бъде назоваван. 

Източникът заяви, че е започнало разследване за „предаване на разузнавателна информация на чужда сила с цел предизвикване на враждебни действия във Франция“, като добави, че престъплението се наказва с до 30 години затвор, предаде БНР.

Прокурорите уточниха, че при посещение в дома на мъжа са открити доказателства за предполагаемите планове. Те не дадоха никакви подробности за предполагаемия заговор, освен че той не е терористичен по своя характер и че специализираните прокурори по антитероризъм не следят случая.

Властите са разследвали над един милион души, включително спортисти, треньори, журналисти, доброволци, охранители и дори местни жители в близост до местата на провеждане на събитията преди Олимпийските игри, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин пред седмичника Paris Match във вторник.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"