Само 18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Украйна, 30% са против членството ни в НАТО

Според резултатите от проучване на аудиторията на НАТО, публикувано от Отдела за публична дипломация на организацията на 5 юли, цели 30% от анкетираните българи биха гласували против членството на страната им в НАТО, което е най-големият дял сред всички 32 страни членки. 

Ако се вземат предвид и отговорите на 11%, които са казали „не знам“, тези, които подкрепят напускането на Северноатлантическия договор, ще достигнат до 34%.

Докато 59% от българите биха гласували страната им да остане в Алианса, този процент отново е най-нисък сред всички страни от НАТО.

Проучването е проведено между 1 април и 6 май 2024 г. преди срещата на върха на блока във Вашингтон, насрочена за 9-11 юли.

59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО. По този показател България се нарежда на предпоследно място, като само в Словения процентът на желаещите да останат в НАТО е по-нисък – 58%.

Най-високият процент е отчетен в Албания, където 98% от анкетираните са отговорили положително на въпроса, дали искат страната им да остане част от отбранителния алианс.

56% от сънародниците ни смятат, че членството в НАТО носи повече сигурност за България. Първенец по този показател е Дания с 83%, а на последно място е Франция с 50%.

Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Единствено Исландия (37%) и Северна Македония (35%) отчитат по-ниски резултати по този показател. Първото място е за Норвегия със 79%.

Според 55% от българите членството в алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% от сънародниците ни сочат, че страната трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи, като единствено в Албания се отчита по-висок процент по този показател (81%).

61%, които смятат, че България трябва да харчи повече за отбрана, нареждат страната на второ място в Алианса след 81% от Албания. Едва 27% от българите казват, че страната им трябва да запази сегашните разходи за отбрана, а 6% смятат, че страната трябва да харчи по-малко за отбрана.

В България обезпокоените от възможността за война в страни от НАТО са 72%, а тези, които не се притесняват от такава възможност са 17%.

Украйна

Близо две трети от анкетираните в България (66%) са на мнение, че войната на Русия срещу Украйна е засегнала безопасността и сигурността на страната им, а 29% са на друго мнение.

18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Киев, като Албания е първа и по този критерии с 67%. 

На въпрос дали вярват на медиите в България да кажат истината за войната срещу Украйна, едва 28% от тях отговарят утвърдително (само Гърция, 24% и Унгария, 27%, са по-негативно настроени в това отношение), а 66% отговарят в негативните (отново гърците са най-големите скептици тук: 70%).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"