Само два отбора са защитили титлата си на мондиал

МОСКВА – Само два са отборите, които са защитили световната си титла в историята. При това става въпрос за преди повече от четвърт век.

Първо го направи Италия – стана световен шампион през 1934-а и после през 1938 година. Тогава обаче играят твърде малко отбори. Дори първият шампион Уругвай отказва да се яви на мондиала в Италия 4 години по-късно. На второто световно отбор от Азия няма, а Африка е представена само с Египет. Подобна е ситуацията и на световното през 1938-а във Франция, където нито Африка, нито Азия са представени.

Бразилия е вторият тим, който защити титлата си. Спечели дебютната през 1958-а в Швеция и след това в Чили четири години по-късно. Това са и звездните години на славните Пеле и Гаринча.

От 20 години насам само Бразилия е шампионът, който не отпада в груповата фаза. „Салесао“ стигна до четвъртфинал на Мондиал 2006. В този период обаче като първенец на планетата Аржентина два пъти се провали в групата, същото направиха когато бяха на трона и Италия, Испания, а сега и (Германия).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев, Владимир Памуков

Този уебсайт използва "бисквитки"