Санират 15 блока в Свищов с 9,1 млн.лева

Качествената, компетентна работа и организация на общинската администрация в гр. Свищов, отново бе оценена положително от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, под формата на сто процентово одобрение на всичките подадени проектни предложения по процедура BG-RRP-4.024   „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“ по Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз.
След разглеждането на подадените проектни предложения от Община Свищов, Министерство на регионалното развитие и благоустройството одобри всичките 15 жилищни сгради.

Общата стойност на подадените предложения за изпълнение на инвестиции е 9 152 877,43 лева. От тях 7 322 908 лева или 80% са безвъзмездната финансова помощ, а останалите 20 % или 1 829 969 лева сасобствен принос на сдруженията на собствениците – крайни получатели.

По информация на МРРБ 282 многофамилни жилищни сгради в 65 общински и районни администрации са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.024 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 282 470 400 лева с ДДС.

По процедурата бяха получени общо 307 проектни предложения от 67 общински и районни администрации на обща стойност 152 027 168,23 лв. Стартът на процедурата бе даден на 02 юни 2023 г. като възможност за кандидатстване получиха всички собственици на многофамилни жилищни сгради на територията на цялата страна, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г. Одобрените сгради ще получат до 80 % безвъзмездна финансова помощ, а сдружението на собствениците следва да осигури самоучастието си чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Припомняме, че основната цел на програмата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление минимум „В“, намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове; стимулиране на минимум 30% спестяване на първична енергия за обновените жилищни сгради, намаляване на енергийната бедност, чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"