САЩ разширява военното си присъствие в Австралия

САЩ и Австралия са се договорили за разширяване на американското военно присъствие в страната, включително разполагането на военни самолети на ротационен принцип. Това съобщи в четвъртък министърът на отбраната на Австралия Питър Дътън на съвместна пресконференция в Държавния департамент на САЩ, съобщава 9News.

„Имам удоволствието да съобщя, че Австралия и САЩ ще подобрят значително сътрудничеството си при разгръщане, ще засилят ангажираността и ще задълбочат американо-австралийските съюзнически дейности в Индо-Тихоокеанския регион. Това ще включва засилено въздушно сътрудничество чрез ротационно разполагане на всички видове американски военни самолети в Австралия. Това включва подписването на секретна декларация за намерение за сътрудничество и реализация на стратегически възможности. Това ще бъде един от ключовите начини, по които можем да изградим капацитет, да задълбочим нашия американско-австралийски съюз и да разширим сътрудничеството за справяне с възникващите стратегически предизвикателства и за подкрепа на регионалната стабилност“, допълни още министърът на отбраната.

Дътън подчерта, че тези споразумения „ще бъдат допълнени от повече двустранни учения и увеличено участие в съвместни маневри с партньори в региона“.  Според него и двете страни „обсъдиха плановете за ускоряване на създаването на австралийско предприятие за производство на управляеми оръжия и експлозивни боеприпаси“.

Китай предупреди, че създаването на AUKUS ще влоши надпреварата във въоръжаването, и призова членовете на алианса да се откажат от „манталитета на епохата на Студената война и тесногръдите геополитически концепции“.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"