САЩ и Германия се разбраха за „Северен поток 2“ (обзор)

Санкциите срещу Москва остават висящи

За Путин “Северен поток 2” е “чисто комерсиален” проект

Берлин ще инвестира 1 млрд. евро в “енергийния преход” на Украйна

САЩ прекратяват усилията си да блокират довършването на газопровода “Северен поток 2” докато в замяна Германия се ангажира да инвестира в енергийния сектор на Украйна и да подкрепи общоевропейски санкции срещу Русия, в случай че руснаците решат да използват природния газ като политическо оръжие, съобщи “Вашингтон пост”.

Германия се ангажира да учреди и администрира “зелен” фонд за енергийния преход на Украйна в размер на 1 милиард долара и ще дари първите 175 милиона във фонда. Берлин ще работи за допълнителни инвестиции в украинския енергиен сектор през бюджета на Евросъюза за периода 2021-2027 година и ще осигури техническа помощ за включване на Украйна в европейската електрическа мрежа.

Германско-американската декларация съдържа и ангажимент за подкрепа на енергийния преход и в други държави от Централна и Източна Европа.

Според високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от агенция Ройтерс, германското правителство се е ангажирало да противодейства на национално и на европейско равнище на Русия, ако Москва използва природния газ като политическо оръжие срещу други държави.

В телефонен разговор в нощта срещу четвъртък руският президент Путин и германският канцлер Меркел са обсъдили възможността за удължаване на транзита на руски природен газ през Украйна след изтичането на договорния срок през 2024 година, съобщиха от Кремъл. Путин е подчертал, че “Северен поток 2” е “чисто комерсиален” проект.

Германският външен министър Хайко Маас потвърди, че страната му ще положи усилия да осигури продължаване на газовия транзит през украинска територия през следващото десетилетие.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"