САЩ искат смяна на властта във Венецуела

Кампанията срещу Мадуро се засилва

Хавана осъди офанзивата срещу Каракас

Администрацията на Доналд Тръмп даде мощна подкрепа на призивите на венецуелската опозиция за смяна на властта в латиноамериканската страна, дни след като президентът социалист Николас Мадуро започна втория си 6-годишен мандат, предаде АП. Мадуро (56 г.) бе избран през май на избори, бойкотирани от политическите му врагове, на фона на обвинения в машинации.

Председателят на контролирания от опозицията парламент Хуан Гуайдо (35 г.) обяви, че има право да стане временен президент и нарече държавния глава “нелегитимен узурпатор”. Гуайдо поиска нови избори и призова сънародниците си към протест на 23 януари - годишнината от масовото въстание срещу диктатора Маркос Перес Хименес през 1958 г.

“Време е да започне преход към ново правителство” във Венецуела, настоя Държавният департамент на САЩ. Сходно становище публикува и съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън. Новото бразилско правителство на президента Жаир Болсонаро пък обяви в събота, че признава Гуайдо за президент на Венецуела.

По-рано Организацията на американските държави (ОАД) също подкрепи опозиционера, като 17 латиноамерикански страни, САЩ и Канада осъдиха “нелегитимното правителство” на Мадуро. В гневна реакция Хавана нарече ОАД “министерство на колониите на САЩ”. Освен от Куба, социалистът Мадуро е подкрепян от левите правителства на Боливия и Никарагуа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"