САЩ отхвърлиха ключово искане на Украйна

Вашингтон не разрешава удари дълбоко в Русия

Харис обвини Тръмп, че предлага капитулация на Киев

Вашингтон отхвърли ключовото искане на Киев - да получи разрешение за изстрелването на произведени в САЩ ракети по цели дълбоко в територията на Русия.

Такова разрешение се надяваше да получи украинският президент Володимир Зеленски на срещата си с американския си колега Джо Байдън късно в четвъртък. Вместо това обаче Байдън обяви предоставянето на още военна помощ и средства за противовъздушна отбрана. След срещата Белият дом публикува кратко изявление, в което се посочва, че “двамата лидери са обсъдили дипломатическите, икономическите и военните аспекти на плана на президента Зеленски и са възложили на екипите си да започнат интензивни консултации относно следващите стъпки”.

Вицепрезидентката и кандидат за президент на демократите Камала Харис също проведе среща със Зеленски. На нея тя осъди политиката на Доналд Тръмп (без да го назове по име) за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна като “предложения за капитулация”.

Обръщайки се към Зеленски в Белия дом, Харис заяви, че “някои в моята страна” ще окажат натиск върху Украйна да приеме мирно споразумение, в което тя се отказва от суверенната си територия и неутралитет, за да сключи мир с Владимир Путин. “Тези предложения са същите като тези на Путин и нека бъде ясно, че това не са предложения за мир. Това са всъщност предложения за капитулация, което е опасно и неприемливо”, подчерта Харис.

Изненадващо и в последния момент Доналд Тръмп се съгласи на среща със Зеленски.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"