САЩ: Путин се готви за дълга война в Украйна

Съединените щати смятат, че руският президент Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна и евентуална победа на Русия в Донбас може да не сложи край на сраженията. Това заяви днес Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ, цитирана от Ройтерс.

"Смятаме, че президентът Путин се готви за продължителен конфликт в Украйна, по време на който той все още смята да постигне цели отвъд Донбас", каза Хейнс пред членове на Конгреса. Тя добави, че Путин разчита с времето решимостта на Запада да отслабне и тъй като конфликтът продължава, има опасения за това как ще се развива през следващите месеци. "В комбинация с реалността, че Путин е изправен пред несъвпадения между неговите амбиции и настоящия конвенционален потенциал на Русия, това вероятно означава, че през следващите няколко месеца може да навлезем в още по-непредсказуема и възможна траектория към ескалация", каза Аврил Хейнс.

По време на днешните слушания в Конгреса директорът на Агенцията за военно разузнаване генерал Скот Бериър констатира, че войната в Украйна е в задънена улица. "Руснаците не побеждават и украинците не побеждават и ние тук сме малко в задънена улица", каза той.

Във вчерашната си реч по случай Деня на победата Путин не спомена за плановете си за ескалация на "специалната военна операция" в Украйна, както Москва нарича войната, отбеляза Ройтерс.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"