САЩ разположиха стратегически бомбардировачи близо до украинската граница

Съединените щати разположиха два междуконтинентални стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress в 57-ма военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когълничану“, съобщи европейското командване на ВВС на САЩ.

„Съединените щати се ангажират да работят с нашите съюзници и партньори от НАТО на източния фланг, за да гарантират, че имаме уменията за работа в екип и способностите за координация, необходими за поддържане на регионалната безопасност, сигурност и стабилност“, коментира генерал Джеймс Хекър.

Преди да отлетят за Румъния, американските стратегически бомбардировачи извършиха първия си тренировъчен полет над границата на Финландия и Русия. Според  норвежкия вестник The Barents Observer самолетът B-52, движещ се на север към Лапландия, се е доближил възможно най-близо до Колския полуостров от югозапад. Там бомбардировачите кръжат и отново се връщат на юг.

"Пилотите можеха да видят почти целия полуостров, където са разположени руските ракетни подводници, както и летището Оленя, откъдето редовно излитат стратегически бомбардировачи Ту-95МС, за да нанасят удари по Украйна", се посочва в информацията.

Руското министерство на отбраната  съобщи, че са забелязали американски бомбардировачи над Баренцово море и изпратили изтребители МиГ-29 и МиГ-31 от дежурните сили за ПВО.

Военновъздушните сили на САЩ в Европа потвърдиха, че руски изтребители са прехванали стратегическите бомбардировачи, но американските самолети не са променили курса си и са продължили по планирания маршрут без инциденти, преди да се насочат към базата в Румъния.

„Михаил Когълничану“, в която ще бъдат разположени американски бомбардировачи, ще стане стане най-голямата военна база на НАТО в Европа до 2040 г. Очаква се там да бъдат базирани хиляда американски войници, а общият брой на силите на НАТО ще достигне 10 хиляди. Площта на военния комплекс ще бъде 2,8 хиляди хектара и ще включва нови съоръжения. Румънските власти ще инвестират 2,5 млрд. долара в проекта.

Решението за нейното разширяване беше взето на фона на войната в Украйна, която се води близо до границите на Румъния. Американската армия използва базата от 1999 г. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"