САЩ ще "следят отблизо" Турция

Администрацията на Байдън увери Конгреса на САЩ, че ще следи отблизо поведението на Турция спрямо Гърция, като се съсредоточи по-специално върху потенциалните прелитания на турски F-16 над гръцките острови и нарушенията на гръцкото въздушно пространство. Това каза Крис Ван Холън, демократ, който седи в отдела за външни отношения в Сената, каза в интервю за Kathimerini.

„Наскоро имах среща със служители от администрацията на Байдън, за да обсъдим въпроса дали Ердоган ще наруши гръцкото въздушно пространство. Те изразиха значителна степен на увереност, че Ердоган няма да се ангажира с подобни нарушения. Въпреки това, въпреки че нищо не може да бъде гарантирано с абсолютна сигурност, важно е да подчертая, че както администрацията, така и аз, заедно с други в Конгреса, ще следим отблизо ситуацията. Ако има нарушения на гръцкото въздушно пространство, ще има последствия. Мога само да предам уверенията, които ни бяха дадени, и да подчертая ясното послание, че нарушенията няма да бъдат толерирани”, каза още Холън.

„Що се отнася до изборите, първо, бих казал, че президентът Байдън има силни резултати, на които да се кандидатира. Ако погледнете американската икономика в момента, тя надминава всички очаквания, както по отношение на икономическия растеж, така и по отношение на ниската безработица. Президентът се бори срещу компании, занимаващи се с повишаване на цените и приоритизиране на печалбите за сметка на потребителите. От друга страна, не мисля, че американците са склонни да се върнат към хаоса от ерата на Тръмп, където всеки ден сякаш внасяше повече разделение в страната. Въпреки че е вярно, че Тръмп е печелил преди, мисля, че опитът на страната през последните четири години показа ясно, че те не искат да се връщат към това”, добави Холън.

Междувременно сенаторът от Мериленд, защитник на гръцките позиции, подчерта, че доставката на изтребители F-35 за Гърция ще протече гладко. Говорейки за възможността Турция да се върне към програмата F-35 и да придобие самолети от пето поколение, той казва, че подобна перспектива не е предвидена, докато Анкара откаже да промени позицията си по отношение на руските С-400.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"