Светла Оцетова - Архитектът на гребането

Тя е най-успешната българка в международните спортни структури. А като технически директор на Международната федерация по гребане е обиколила няколко пъти земното кълбо. Проектант е на десетки гребни канали по света, включително и на олимпийските от 1996 до 2028-а. А у нас е удостоена с най-високото държавно отличие - орден “Стара планина”, първа степен. Само преди дни олимпийската и световна шампионка Светла Оцетова отпразнува кръгла годишнина.

Когато започнах да се занимавам с проектиране на гребни канали, никой не вярваше, че ще успея - признава Светла Оцетова. - Колегите от Швейцария и Великобритания ме гледаха с недоверие. Отне ми 10-12 години да се наложа.

Съоръжението за последните олимпийски игри в Токио през лятото пък е истинско бижу. Изградено е върху изкуствен остров, а заради забраната да се копае, българката прави редица иновации, за да се превърне в супер модерен комплекс.

За успешната реализация в чужбина много ѝ помага солидното образование, което получава тогава в България. Учи инженерство и завършва архитектура, като се дипломира само два месеца преди да спечели олимпийската титла. И досега шампионката признава, че ѝ е трудно да определи кой покорен връх ѝ е по-ценен.

Владее също няколко езика - английски, френски, немски, руски и... шопски. “Истина е, учила съм до осми клас в Панчарево, където се говореше на чист шопски - казва с усмивка Светла. - Отне ми време да се коригирам.”
Всъщност гимназията в Панчарево е построена с дарения на нейния баща д-р Христо Оцетов, авторитетен уролог. “Хората го търсеха по всяко време и той не връщаше никого - казва тя. - И много се ядосваше, когато някой лекар не си гледаше работата. Наричаше ги дори “престъпници”.”

Д-р Оцетов има частна клиника, но по време на социализма властите го карат да я дари и той го прави. После до последно завежда урологичното отделение в “Пирогов”. Но заради баща си не тръгва по неговия път, защото не било професия за жена. Майка ѝ пък е германка, от която наследява безупречната си точност и дисциплина. А в рода си има дядо - унгарец и друг, живял в Русия по време на войната. “Появата ми на този свят е много случайна, да се чудиш как е станало”, казва с усмивка тя.

Също толкова случайно става и захващането ѝ с гребането. Докато учи в Строителния техникум, треньорката на ЦСКА Красимира Жекова селектира желаещи да се занимават с гребане. Родителите на Оцетова имат вила в Панчарево и съученички я молят да ги заведе до базата. Тогава Светла пробва и не ѝ харесва. “Болеше ме всичко и ме беше срам да призная, че съм там, за да придружавам другите - споделя тя. - После ме сложиха в лодка с по-опитните, където беше и Здравка Йорданова. Ужас! Не можех да хвана ритъма, често си изпусках греблата, повече пречех, отколкото помагах...”

После съдбата пак се намесва. Оцетова остава в състава на лодката, защото титулярката не идва на републиканското. И... титла. Така Светла остава в гребането и досега.

Изявите на момичетата следи Николай Здравков-Бизона, съпруг на Жекова. Година по-късно той става селекционер на националния отбор. И решава да събере Оцетова и Йорданова на двойка скул. Успехите им не закъсняват. След 4 месеци тренировки дуетът печели бронз от световното в Нотингам през 1975-а.

Големият пробив обаче е на следващата година. Значителен принос за това има руснакът Виктор Дорофеев, назначен за личен треньор. Той центрова лодката, мери, коригира и дуетът започва да гребе все по-бързо и по-лесно. На олимпиадата Монреал 76 Светла и Здравка изригват. Прекосяват първи финала с аванс от почти две лодки пред ГДР. А българският химн на крака слуша и английската кралица, дошла да подкрепи британките, завършили осми.

Две години по-късно дуетът прибавя и световна титла в Нова Зеландия. Успехът идва, след като сезон по-рано момичетата завършват втори на мондиала в Амстердам и всички ги отписват, но това само мотивира момичетата. “Най-обичам някой да ми каже: не може, няма как да стане”, казва още Светла.

Шампионките обаче не успяват да повторят олимпийския си триумф. В Москва 80 остават четвърти, но там Оцетова среща голямата си любов Димитър Генов, с когото вече 40 години са заедно. Тогава той е в тима по конен спорт, шести в прескачането на препятствия. Кум на семейството е тогавашният шеф на БОК Иван Славков, а сред гостите е и президентът на МОК Хуан Антонио Самаранч.

После започва възходът на Светла в международните структури. Избрана е в първата комисия на спортистите на МОК, заедно със сегашния шеф на МОК Томас Бах и настоящия президент на световната атлетика Себастиан Коу. Започва и като консултант към Международната гребна федерация и така нагоре по стълбичката, за да стигне до там, че днес заради българката да правят промени в правилника на световното гребане. Тя е и в комисията на МОК, която разглежда какви спестявания да се направят в организацията на Токио 2020.

“Един ден спортът и у нас ще стане бизнес - казва Светла. - Не е въпросът дали държавата дава пари. В Америка, например, спортът е култ. И по себе си знам колко е важно това, за да бъдеш психически нормален човек. Само чрез спорта можеш да уравновесяваш агресията у децата. Затова на Запад ще продължават да развиват спорта. Ние още не сме се усетили, но един ден и това ще стане...”

 

Обединяваше ни амбицията

Със Светла преживяхме най-хубавите години от живота си. И дълго време бяхме повече от семейство - в лодката, на масата, деляхме една стая... Обединяваше ни амбицията и последователността в преследването на целите. Преследвахме ги с еднаква страст, въпреки различните ни характери. Разбира се, олимпийската титла е върхът. Но преди това имаме хиляди километри в лодката, понякога оставяхме и след тренировка. Самите ние имахме нужда да продължим да работим, за да постигнем съвършенство.

Здравка Йорданова, олимпийска шампионка

 

Недооценена в България и изключително ценена навън

Тя е изключителен гражданин на света! Спортистът с най-голям авторитет в международните структури след края на състезателната си кариера. Архитект, с няколко езика... А експертното ѝ мнение се цени навсякъде по света. И много достойно представя страната ни в чужбина. Благодарение на нея, на нейния авторитет, България получи домакинството на няколко световни първенства. Освен това е много добра майка и сега баба. Спартански възпитаваше децата си... Много голяма личност. За съжаление е недооценена в България и изключително ценена навън.

Катя Иванова, директор на Музея на спорта

 

Голям принос има за нашия спорт

Много голям принос има за развитието на гребането в световен мащаб. Бяхме на световно за юноши в Токио, уникален канал е направила там. Ако ѝ дадат възможност ще пренесе огледално олимпийския канал и в Пловдив. Тя е в основата и на българските успехи. Има много опит, отговорна, трудолюбива, дисциплинирана. Голям спортист, който има огромен авторитет по света.

Свилен Нейков, президент на БФ Гребане

Дели Панчарево и Синеморец с целия свят

Когато не е някъде по света, Светла Оцетова живее в Панчарево, а къщата си е проектирала сама. В интериора пък по малко има и от гребането, и от конния спорт. Столовете на барплота, например, са под формата на седло. А цяло лято прекарва в любимия Синеморец. “Ключът на моя успех е съпругът ми Димитър Генов, много сме сплотени”, казва шампионката. Семейството има 3 деца и вече три внучета.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Красимира Станкова

Този уебсайт използва "бисквитки"