Световен шампион по вдигане на тежести пръв приятел с патриарх Даниил

Тази вечер Видин и видинчани първи в страната посрещат новия български патриарх

Дългогодишно приятелство свързва почетния гражданин на Видин и световен шампион по вдигане на тежести Богомил Петров с Негово Светейшество патриарх Даниил. Това разказа бившият спортист специално пред "Труд news"

Тази вечер Видин и видинчани първи в страната посрещат новия български патриарх Негово Светейшество Даниил, който е и видински митрополит. Сред тези, които първи ще го поздравят и целунат ръката му, е почетният гражданин на дунавския град и световен шампион по вдигане на тежести 85-годишният Богомил Петров.

От идването на архиерея във Видин преди шест години Богомил е сред видинчаните, които се сприятеляват с него и имат
заедно десетки срещи и пътувания. За преживяното разказва Бого, както всички във Видин наричат бившият спортист и запален фотограф и пътешественик.

„Дългогодишно приятелство ме свързваше и с покойния видински митрополит Дометиан. Пазя стотици снимки от различни прояви, в които той участва, направил съм десетки изложби, посветени на него. С идването на Даниил за видински митрополит продължих своето дело, което възприемам като мисия, да документирам и снимам всичките изяви на нашия митрополит, който възглавява една от най-старите катедри, с богата история в БПЦ. Законна е днес моята гордост, че видинският митрополит Даниил бе избран за четвъртия патриарх в най-новата българска история.

Пазя снимки от нашите съвестни туристически походи в планината, в почистването и ремонтирането на храмове в епархията, от многобройните му срещи с миряни, деца и възрастни. Снимките са запечатали моменти как Даниил е запретнал ръкави и сам се е качил на покрива на храм, за да помогне да се ремонтира кръстът. Как в студ и жега, без да се оплаква, крачи редом с туристите по планинските пътеки. Неслучайно и при последното през лятото на 2023 г., организирано 34-то поред изкачване от видински туристи на в. Миджур, Дядо Даниил без колебание прие поканата и се включи в него.

Не на шега, ние във Видин наричаме връх Миджур „видинският Еверест“. Но след като върхът бе изкачен и от Даниил и там той отслужи служба, вече го наричаме „Миджур - митрополитският връх“, разказва бившият спортист. 

Фотографиите са го документирали как изкачва уверено под силно греещото небесно светило високия 2169 метра първенец на Чипровска планина, дял от Западна Стара планина. Там високо в планината, на върха, на границата между България и Сърбия, подпрял се на своя пасох, отправил молитва към Бог, Дядо Даниил излъчва устойчивост, вяра, сила и сигурност, разказва Богомил и показва снимки от този незабравим за всички поход.

Категоричен е, че Дядото е горд монах, с благ нрав, премъдър и с достойнство, дълбоко смирен и отдаден всецяло на вярата и Бог.

Бившият спортист ни показва снимки и от още едно незабравимо пътуване до божествения Атон-Света гора с Дядо Даниил за отбелязване на празника на Свети Козма.

„След официалните срещи, служби, молитви и денонощни бдения тръгнахме да се изкачим в една ранна утрин с още няколко монаси и мулета към връх Атон. Връх Атон (2033 м) е планински първенец на полуостров Атон - Света гора. Ако човек разгледа картата на полуострова и се реши, изкачването на връх Атон стандартно се случва от скит "Света Ана", построен на внушителния южен склон, в подножието му. След скита, на 1100 м високо в планината получих тежка контузия на левия си крак, който остана почти неподвижен", спомня си Богомил Петров.

"До върха оставаха близо 5 часа по стръмна пътека. Оказа се, че групата ни не може да продължи и трябва да се върнем
обратно. Спускането бе изключително трудно, аз не можех сам да ходя. Поддържаше ме Дядо Даниил и монах Константин. Придвижвахме се изключително бавно, пътят беше тежък - камъни и стръмни пътеки. Митрополитът периодично ме носеше на гръб или ме подпираше при слизането. Той беше моят спасител в този тежък преход и нито за секунда не се оплака или разколеба. Благодарен съм на съдбата, продължава Богомил, и на това свято място, където преодолях моето изпитание, с помощта на митрополита и спътниците ни", разказа Петров. 

Богомил Петров до днес е наредил над 1900 фотографски изложби на открито, на различни места в страната и по света, на редица върхове. Колекцията му от авторски фотоси надхвърля 120 000 броя. За интронизацията на новия български патриарх Даниил той отново нареди фотографска изложба в центъра на Видин, която е 1975-та поред. Богомил Петров искрено вярва, че когато е готов със своята 2 000 необикновена фотографска изложба, тя ще бъде открита от Негово Светейшество българският патриарх Даниил, в знак на тяхното искрено приятелство.

Снимки: Богомил Петров и Ирена Данаилова 

TRUD_VERSION_AMP:13//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"