Световни лидери осъдиха покушението срещу Доналд Тръмп

Президентът Румен Радев осъди категорично опита за убийство на Доналд Тръмп. Държавният глава избра платформата Х, за да изрази позицията си по най-горещата световна тема на деня. Радев изказа и своите съболезнования към американския народ за невинната жертва при стрелбата срещу бившия президент на САЩ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е важно членовете на алианса да бъдат единни, "за да защитават свободата и общите ценности" пише той в мрежата X.

"Шокиран съм от опита за убийство на предишния президент на САЩ Тръмп. Пожелавам му бързо възстановяване, мислите ми са с пострадалите. Осъждам това нападение. Политическото насилие няма място в нашите демокрации и съюзниците от НАТО остават единни, за да защитават нашата свобода и ценности", написа Столтенберг.

Германският канцлер Олаф Шолц в официалния си профил в социалната мрежа Осъди покушението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Нападението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп е отвратително. Пожелавам му бързо възстановяване. Мислите ми са и с хората, които са били засегнати от това нападение. Подобни актове на насилие застрашават демокрацията", заяви Шолц.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече покушението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп "неприемливо".

"Политическото насилие е напълно неприемливо в една демокрация. Остро осъждам нападението срещу предишния президент Доналд Тръмп", написа Мишел в социалната мрежа Х.

Китайският президент Си Дзинпин изрази съпричастност към предишния президент на САЩ Доналд Тръмп във връзка със стрелбата, съобщи китайското външно министерство.

"Китайската страна обръща внимание на инцидента със стрелба по бившия президент Тръмп, президентът Си Дзинпин вече изрази съчувствие към предишния президент Тръмп", посочва китайското външно министерство в изявление на своя уебсайт.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви в социалната мрежа X, че е шокиран от нападението срещу предишния президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Шокиран съм от нападението срещу бившия президент Тръмп. Политическото насилие е неприемливо в нашите демократични общества. Пожелаваме му пълно и бързо възстановяване", написа Мицотакис.

"Изказваме и искрените си съболезнования на семействата на случайните минувачи, които са били убити или ранени при нападението", заяви министър-председателят.

Сръбският президент Александър Вучич нарече в социалната мрежа Х покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп проява на безумна омраза, която според него се разпространява по целия свят.

"Изразявам дълбока загриженост във връзка с опита за убийство на бившия президент на САЩ и приятел на Сърбия Доналд Тръмп и категорично осъждам насилието като форма на политическа борба. Пожелавам му бързо и успешно възстановяване, сигурен съм, че той ще излезе от тази битка още по-силен", написа Вучич.

Испанският министър-председател Педро Санчес коментира опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп в социалната мрежа X и заяви, че насилието и омразата нямат място в една демокрация.

"Бих искал да изразя най-строгото си осъждане на нападението, на което беше подложен Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания. Насилието и омразата нямат място в една демокрация", написа Санчес.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"