Свръхпрецизно оборудване, използвано за електронна война, пътува към Русия от Запада въпреки санкциите

Системите за електронна война (EW) и електронното разузнаване са незаменими в съвременната война. Те са в състояние да изпълняват няколко задачи: защита на хора и оборудване, откриване на вражески оръжия, потискане на вражеските радиокомуникации, дезориентиране на неговите ракети и безпилотни летателни апарати (по-специално, замяна на координатите на сателитните навигационни системи), хакване на вражески комуникационни линии и защита на собствените от заглушаване и хакване.

За такова оборудване са критични два вида скъпи и сложни устройства - спектрални анализатори и генератори на радиосигнали . Спектралните анализатори позволяват да се разбере на какви честоти работят комуникационните системи на врага, включително каналите за управление на дронове и видеосигналите от тях (и като цяло дали са в обсега). След това генераторът на сигнали запълва необходимия канал с шум. Спектралните анализатори също са полезни, за да разберете дали вашата собствена електронна война работи правилно. Анализаторите се използват и за разработване и създаване на електронно оборудване.

Защо армиите имат малко „окопи“?

В полеви условия срещу дронове често се използват много прости устройства китайско производство - кутия с един бутон за захранване и един регулиращ винт. Както обяснява Сергей Флеш, известен украински специалист по военна радиоелектроника, „окопната“ електронна война е генератор на бял шум, конфигуриран да работи близо до известна честота за комуникация. Има един параметър за настройка - честотната лента на заглушаване. Такова устройство може да се използва и от хора без инженерно образование.

Прости RF спектрални анализатори могат да бъдат закупени за 40 евро на Aliexpress. Широколентов заглушител на ниво технология от времето на Маркони или Попов обикновено може да бъде сглобен от част от електрошоков пистолет и строителен ъгъл.

В същото време такива устройства изискват калибриране, настройка, както и тестове за излагане на якост и температура. А за целта е необходимо оборудване от по-висок клас - генератори на сигнали, спектрални анализатори и осцилоскопи, както и вибрационни стендове и климатични камери. Освен това, в допълнение към работещото оборудване, заводът използва референтни анализатори за проверка на работещите устройства.

Евтин готов генератор на радиочестотни сигнали може да не е достатъчно точен за много цели. Например, за да определите бързо от радиоситуацията какво оборудване на противника има наоколо. Необходим е сложно организиран набор от излъчватели, които могат да работят едновременно в голям брой честотни интервали и с голям брой антени. Дрон просто не може да вдигне такава тежест.

Друга трудна задача е да се справите с вражеските устройства, които работят в режим на псевдослучайно прескачане на честотата . За да заглушите такива устройства, трябва да разберете много добре как се променя честотата на вражеския предавател и да имитирате работата му, създавайки най-сходния сигнал.

Авиацията също се нуждае от високоточни средства за радиоелектронна борба - там е необходимо да се защитават самолетите от радари. За целта може да се използва техника, която в отговор на импулс, получен от радара, изпраща „примамка“, която не позволява на радара на противника да определи правилно координатите и скоростта на самолета.

Ето защо, за по-ефективна работа, военните предпочитат много по-скъпи устройства. Цената се влияе от стабилността на честотата, честотната лента и броя на каналите. Водещите производители на скъпо оборудване са немската Rohde & Schwarz и американската Keysight. В ръководството „ Технологии и методи за генериране на сигнали от системи за електронна борба “ на руски език Keysight посочва редица предимства на своите генератори: висока скорост на превключване между честотите, широк динамичен диапазон, минимално ниво на шум.

Генераторите на шум на Keysight струват 8-10 пъти повече от аналозите. Производителят обяснява това със „специални“ характеристики, по-специално възможността за електронно калибриране и изключително ефективна система за термична компенсация, която позволява на устройството да работи автономно дълго време без човешка намеса, обясни военният експерт Леонид Дмитриев пред The ​​Insider.

Произведен от швейцарската AnaPico (част от Keysight тази година), генераторът може да струва 34 хиляди евро . Спектралните анализатори на Keysight могат да струват повече от 40 хиляди евро всеки. Анализаторът Rohde & Schwarz може да струва 33 хиляди евро. Усъвършенстваните генератори на сигнали също се основават на микросхеми, чиито незаконни доставки в Русия бяха докладвани по-рано от The Insider.

"Продуктите на Rohde & Schwarz ви позволяват да решавате всякакви радиотехнически проблеми в съвременната война", каза експертът по радиоелектроника Анатолий Храпчински пред The ​​Insider:

Повечето от това оборудване работи в диапазона от 8 kHz до 40 GHz, което покрива основните нужди на радиомониторинг, радар и радиокомуникации. И може да се използва както за анализ на производителността и конфигурация, така и за използване като основни компоненти с висока точност.

Става дума за генератори на цени от 6 до 50 хиляди долара. Разбира се, тези устройства няма да се използват за „окопна електронна война“. Те са предназначени за сложни, големи системи. Контролиран генератор ви позволява да създадете сигнал с такава форма, вид и плътност, че в комбинация с използването на правилния усилвател го прави практически непроницаем за електронна война.

По време на война инсталации с такава технология могат да създадат проблеми за сателитите с ниска орбита. Те могат да симулират изстрелвания на ракети, за да подведат врага. Те могат да се занимават със спуфинг - подмяна на координати.

"Достатъчно е да си спомним проблемите с навигацията, които имат европейските самолети в района на Калининград“, отбелязва Храпчински. "В руските дронове „Орлан“ такава технология може да се използва за прихващане на сигнали от мобилни телефони. Несъмнено те ще бъдат използвани и за затваряне на големи и стратегически важни съоръжения, като летища, военни бази и командни пунктове."

Западна помощ за руската отбранителна индустрия

Както пишат специалисти от NPP Gamma, която работи в областта на информационната сигурност в Министерството на вътрешните работи и ФСБ , до 2022 г. Русия всъщност не е имала собствени спектрални анализатори - основно продуктите на чуждестранни компании са сертифицирани. Според техния пазарен анализ през 2023 г. са закупени 57 руски спектрални анализатори и 669 вносни. Освен това има области, в които западните спектрални анализатори „нямат алтернатива“ - това е ултрависокочестотният диапазон. Сред преносимите спектрални анализатори практически няма такива, произведени в Русия, а половината от пазара (по отношение на броя на продадените устройства) е зает от Western Rohde & Schwarz и Keysight.

Останалите покупки са направени главно чрез Kazan Radio Measuring Equipment Plant LLC, Special Equipment LLC, Sunrise LLC, Gaan Corporation LLC, Alpha Instruments LLC.

Доставки през Китай

Пазарният лидер през 2023 г., компанията НПФ Дипол АД, работи предимно чрез китайски дистрибутори. Почти половината от доставките през 2023 г. са осигурени от китайска фиктивна компания (без уебсайт или телефонен номер) Tyranhe Technology Co., Ltd.

През 2023 г. компанията НПФ Дипол АД закупи:

- сигнални генератори със свръхнисък фазов шум, анализатори на фазов шум и друга апаратура, произведена от швейцарската AnaPico
- генератори на сигнали от американската компания Stanford Research Systems
- генератори на сигнали от американската Keysight Technologies, както и множество и разнообразни спектрални анализатори, произведени от тази компания 
- генератори на сигнали, произведени от Rohde & Schwarz;
- спектрален анализатор CNT-90, произведен от Swedish Pendulum Instruments, е закупен от южноафриканската Burndale Technologies. (Това устройство се характеризира с много висока честотна стабилност - 0,01 ppm).

През януари – май 2024 г. оборудване от Rohde & Schwarz и Keysight Technologies беше закупено от Dipol за 2,9 милиона долара. Според системата за обществени поръчки Дипол преди това (поне преди да укрие значителна част от държавните поръчки) активно е действал като изпълнител по държавни поръчки. Най-големите му клиенти бяха Министерството на образованието и науката (доставка на епитаксиален център), Министерството на промишлеността и търговията, Руски космически системи (поръчване на контролно-измервателно оборудване), BPO Progress и Федералното държавно унитарно предприятие за отбрана ЦНИИХМ.

Лидерът на пазара за внос през 2024 г. е RM-Invest LLC, който доставяше медицинско оборудване. Тя направи само две покупки, но в големи количества, на генератори и спектрални анализатори, произведени от Keysight чрез базираната в Хонконг CR Kesha Trading & Logistics.

Казанският завод за радиоизмервателна апаратура, който зае трето място на пазара през 2024 г., се справи със същия китайски посредник. Те закупиха анализатори AnaPico и генератори Rohde & Schwarz.

Най-скъпото единично устройство - за половин милион долара, е закупено от Scientific Instruments and Systems LLC от китайската Shenzhen Alvite Foreign Trade. Това беше анализатор на Keysight, работещ в много широк диапазон - от 10 MHz до 67 GHz.

Сред фирмите износители лидер през 2024 г. е гореспоменатата базирана в Хонконг CR Kesha Trading & Logistics. Също така, според документи, базираната в Хонконг Turan Technology (директор - киргизстанец Нурило Хашимов), китайската Jiujiang Xinchen Technology, базираната в Хонконг Mkpl Technology и турската CS Yonetim ve Destek Hizmetleri, която затвори през 2021 г., активно посредничиха.

Сателити и изтребители. Как се използва свръхскъпо оборудване

"Оборудването на Keysight Technologies, Rohde & Schwarz, Meatest AnaPico, KYORITSU и други световни производители се използва активно в усъвършенстването на руските спътници за електронно разузнаване и системата Liana", каза военният експерт Леонид Дмитриев пред The ​​Insider.

Не без участието на компанията Dipol предприятията се снабдяват както с контролно-измервателни инструменти, като рубидиеви честотни стандарти, анализатори и осцилографско оборудване, така и с елементи, използвани в системите за пасивно радиоразузнаване и контрол на спътникови съзвездия.

Спектралните анализатори от семейството N9xxx се използват активно в системите за електронна война, фокусирани върху наблюдение и въздействие върху безжични комуникационни и навигационни системи, по-специално в системи като Leer-3, Borisoglebsk-2, Shipovnik и Murmansk-DM. Работата на такива комплекси позволява да се заменят клетъчните базови станции и да се повлияе на спътниковата навигация, от потискане на сателитния навигационен сигнал до замяна на координатите на GPS/GNSS приемника.

Генераторите на шум от семейството N4001A са идеални за използване в съвременните системи за радиоелектронна борба като Р-330Ж Жител, който съчетава функционалността на автономна система за радиоразузнаване и също толкова автономна станция за смущения, отбелязва Дмитриев. Уредите могат да се използват и в бордовите системи за радиоелектронно разузнаване и заглушаване на самолети Су-34 и Су-35. Проектите за проектиране и разработка на Proran и Regatta включват също система за радиоразузнаване.

Както подчертава Дмитриев, беше възможно да се започне масово производство и да се оборудват руски самолети с бордови системи за радиоелектронна борба едва в средата на 2010 г., въпреки че развитието започна в края на 1970 г.: нито индустрията на Съюза, нито Русия от 90-те и 2000-те години успя да произведе оборудването, осигуряващо достатъчна точност, надеждност и бързина.

Освен това бумът в производството на „домашни“ системи за електронно разузнаване и електронна борба, отговарящи на условията на времето, в Русия съвпада със сертифицирането и началото на доставките на вносни устройства и елементи, по-специално прецизни честотни анализатори, без които нито един електронното разузнаване и система за наблюдение може да направи и висококачествени генератори на смущения, които могат да произведат доста плътен сигнал в даден диапазон без прегряване.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"