Зетят на атентатора от "Шарли ебдо" поиска да бъде екстрадиран във Франция

Софийски градски съд даде ход на делото срещу французина Мурад Хамид по искането за екстрадиция от Франция и издадената европейска заповед за арест. Французинът се възползва от правото си и поиска незабавно да бъде екстрадиран във Франция, предаде БНТ.

Мурад Хамид ще бъде експулсиран след 3 дни. Това е законовият срок, в който той може да се откаже от бързата процедура на връщането.

Той бе доведен в съдебната зала с белезници. Хамид е представляван от служебен защитник, а още в началото на заседанието му бе назначен преводач. На влизане в залата Хамид каза на френски "Не е справедливо!" и  отправи искане делото да бъде разгледано при закрити врата и в отсъствието на журналисти, но съдът му отказа.

Ако съдът реши да го предаде на френските власти, във Франция той ще бъде съден за престъпленията, които са посечени в Европейската заповед за арест.

Задържаният Мурад Хамид е зет на един от атентаторите срещу френското сатирично издание „Шарли ебдо”. Според информация на държавното обвинение, той е влязъл в България на 26 юли с влак, който е тръгнал от Франция и е преминал през Сърбия. Декларирал е пред властите, че посещава страната ни за едноседмична почивка. На 28 юли през нощта Мурад Хамид се е опитал да влезе в Турция през ГКПП – Капитан Андреево. Той е пропуснат от българските власти, но върнат от турските, защото има забрана да посещава страна за срок от 5 години.

Българската гранична полиция го задържа за 24 часа и на 29 юли постъпва Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата към Главния съд в Париж. В нея се посочва, че Мурад Хамид се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм. С постановление на Софийска градска прокуратура от 30 юли 2016 г. лицето е задържано за срок до 72 часа. В установения срок за задържане е получен и превод на Европейската заповед за арест на български език, предвид което на основание чл. 43, ал. 2 от Закона за европейската заповед за арест и екстрадицията (ЗЕЕЗА) е внесено искане от СГП за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ с оглед обезпечаване на бъдещето екстрадиционно производство за Република Франция. С определение на Софийски градски съд от 2 август спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"